XVIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat


Estimados/as amigos/as: El CEM sigue trabajando para llevar a buen término las XVIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat. Os presentamos el cartel que encabezará dichas Jornadas.

Encantados de recibiros en Benassal.cartel Benassal
Convocatoria Asamblea General 2019


En este enlace pueden ver los detalles de la convocatoria: Convocatoria Asamblea General 2019
Conferencia sobre la Real Orden de Montesa


ROLL UPlogo

El próximo día 21 de junio de 2019, a las 19h, Luis García-Guijarro Ramos, profesor titular de la Universidad de Zaragoza, impartirá una conferencia en el Edificio Gótico (C/ Mayor, 11) de Benicarló sobre los orígenes de la orden de Santa María de Montesa a principios del siglo XIV. Esta ponencia se incluye en el ciclo de actividades que el Centre d’Estudis del Maestrat (CEM) está llevando a cabo entre 2017 y 2019 en conmemoración del “700 Aniversario de la fundación de la orden de Santa María de Montesa”. En esta ocasión, el público podrá disfrutar de uno de los máximos especialistas europeos en órdenes militares en la Edad Media, que expondrá la situación de las tierras de El Maestrat a finales del siglo XIII e inicios del siglo XIV y abordará las diferentes circunstancias que desembocaron en la creación de la orden de Montesa, institución que tuvo una incidencia determinante en la historia de nuestra comarca.


El pròxim dia 21 de juny de 2019, a les 19h, Luis García-Guijarro Ramos, professor titular de la Universidad de Zaragoza, impartirà una conferència a l’Edifici Gòtic (C/ Major, 11) de Benicarló sobre els orígens de l’orde de Santa Maria de Montesa, a principis del segle XIV. Aquesta ponència forma part del cicle d’activitats que el Centre d’Estudis del Maestrat (CEM) està duent a terme entre 2017 i 2019 en commemoració del “700è Aniversari de la fundació de l’orde de Santa Maria de Montesa”. En aquesta ocasió, el públic podrà gaudir d’un dels màxims especialistes europeus en ordes militars durant l’Edat Mitjana, que exposarà la situació de les terres del Maestrat a la fi del segle XIII i el començament del segle XIV i abordarà les diferentes circumstàncies que desembocaren en la creació de l’orde de Montesa, institució que tingué una incidència determinant en la història de la nostra comarca.
Cartell Jornades Sant Jordi

XVI JORNADES D'ESTUDI DEL MAESTRAT - SANT JORDI


Els dies 5, 6 i 7 d’octubre de 2018, tindrà lloc les XVI Jornades d’Estudi del Maestrat, que segueixen la tasca d’anàlisi, estudi i divulgació de la comarca del Maestrat, que es va iniciar ja fa 32 anys.

Enguany les Jornades ens porten a Sant Jordi, on aprofundirem en la història, l’art, la natura i les tradicions del Maestrat. A més a més, es posarà especial atenció en la població que ens acull, Sant Jordi.

En breu es penjaran els enllaços al programa i a les inscripcions. Per a més informació, contacteu amb: cemaestrat@gmail.com

Programa
Bandolers Cervera

Exposició Terra de bandolers a Cervera del Maestrat


El dissabte 21 d’abril continua el cicle de presentacions de l’exposició Terra de badolers, comissariada per Joan Ferreres i Nos.

En aquesta ocasió l’ermita de sant Sebastià, espai que tant bé coneixien alguns dels personatges com Felipe Marimon, serà el lloc carismàtic escollit. D’aquest i d’altres nissages famíliars tindrem ocasió d’aprofundir-ne en l’acte de presentació.

A més de la presentació, estarà a la venda el catàleg de l’exposició, edició bilingüe en català i castellà.

Organitza: Centre d’Estudis del Maestrat; Associació cultural pro-restauració de l’ermita de sant Sebastià

Col·labora: Ajuntament de Cervera
En memòria de Roser Nos, ex-directora del Museu de zoologia de Barcelona


Aquest 2018 començava amb la pèrdua de Roser Nos, persona implicada amb l’estudi de les ciències naturals i la gestió dels seus espais públics.

Natural de Sant Jordi, va obtindre el títol de mestra per l’Escola Normal de Magisteri de Castelló. A més, fou llicenciada en Ciències naturals per la Universitat de Barcelona.

Professionalment havia exercit de conservadora tècnica al Parc Zoològic de Barcelona (1961), i posteriorment de directora del Museu de Zoologia (1981), també a Barcelona.  Jubilada des de l’any 1989, ostentava el número 1 de sòcia de l’Associació d’Amics del Museu. També havia estat subscriptora del Centre d’Estudis del Maestrat.

Per a més info: Museu de ciències naturals de BarcelonaAmics del Museu de ciències naturals de Barcelona
Mapa Piolet Cervera

Mapa Cervera del Maestrat-Càlig. Editorial Piolet


Al llarg d’aquestes últimes setmanes ha tingut lloc la presentació del mapa Cervera del Maestrat-Càlig a diverses viles del Maestrat. Es tracta d’una publicació de la Editorial Piolet i que se centra en difondre diverses rutes senderistes.

En aquesta es pretén difondre també, a més de la cartografia, altres elements patrimonials, naturals i turístics com: paratges, pedra en sec, fonts, sénies… Geogràficament abarca els termes municipals de Cervera i Càlig, així com bona part de Benicarló, La Jana i Sant Jordi.

El dissabte 2 de novembre es realitzava la última presentació a Cervera, amb una introducció a l’evolució cartogràfica local, baix el suport del Centre d’Estudis del Maestrat. Editat a escala 1:20.000, els amants de la natura, l’esport i el patrimoni del Maestrat ja tenen una eina més al seu abast.

 
11 d'agost Xert

Xert, La Barcella i el Maestrat històric als segles medievals

Cartell Sopar Lletres

SOPAR DE LLETRES


 

 
Sant Mateu (8-7-2017)

LA NOVA MONTESA REIAL (1587- 1651)