- Aquest esdeveniment ja ha passat.
XI Jornades, La Salzadella 2008
10 octubre 2008 8:00 am - 12 octubre 2008 5:00 pm
Acta levantada con motivo de la celebración de las XIas “Jornades d’estudi del Maestrat” celebradas en Salzadella durante los días 10, 11 y 12 de octubre de 2008
Antonio Cuenca Caballero
Secretario del C.E.M.
Fieles a la cita bianual que tiene el Centro de Estudios del Maestrazgo con todos los estudiosos del devenir histórico del Maestrazgo, dan comienzo las XIas Jornadas, con el siguiente programa:
“Divendres, 10 d’octubre
10.00 h. Recepció de participants i lliurament de documentació.
10.30 h. Acte inaugural de les onzenes Jornades d’Estudi del Maestrat a càrrec de diverses autoritats.
11.00 h. PONÈNCIA, a càrrec del Dr. Pere-Enric Barreda i Edo, professor de la Universitat de Barcelona, que disertarà sobre: “El Maestrat i la Salzadella a la documentació de l’època foral”.
12.00 h. Presentació de llibres del Maestrat
16.30 – 19.30. COMUNICACIONS
19.30 h. TAULA REDONA i DEBAT sobre les comunicacions presentades.
21.00 h. Concert de Música a càrrec de la “Unió Musical Salzadellense”, al temple parroquial
Dissabte, 11 d’octubre
10.00 h. PONÈNCIA, a càrrec del Dr. Joan Serafí Bernat Martí, professor de la Universitat Jaume I de Castelló, que disertarà sobre: “Evolució demogràfica del Maestrat Històric des de principis del segle XVIII fins l’actualitat”
11.00 h – 13.00 h. COMUNICACIONS.
13.00 h. -14.00 h. TAULA REDONA i DEBAT sobre les comunicacions presentades.
16.30 h. PONÈNCIA, a càrrec dels arqueòlegs: D. Enrique Estevens Marco, D. Eric Flors Ureña i D. Joan Palmer i Broch, que disertaran sobre: “ La catalogació del Patrimoni Històric a la Salzadella”
17.30 h – 19.30 h. COMUNICACIONS
19.30 h. – 20.30 h. TAULA REDONA i DEBAT sobre les comunicacions presentades.
Diumenge, 12 d’octubre
10.00 h. PONÈNCIA, a càrrec del Dr. Joan Ferreres Nos, professor d’institut de Mataró, que disertarà sobre: “ Territori, població i economia de les viles de la Batllia de Cervera a l’Edat Mitjana”.
11.00 h. Propostes i conclusions de les Jornades
12.00 h. VISITA GUIADA pels llocs històrics i significatius de la vila de Salzadella a càrrec de la veïna i experta Dª Arantxa Folch Arín.
14.00 h. Dinar de Germanor ofert per l’Ajuntament de Salzadella”
Siendo las diez horas del día 10 de octubre, asisten al acto alrededor de sesenta personas, el que suscribe como secretario tomo la palabra saludando a los asistentes y agradeciendo su presencia. Pido disculpas por la tardanza en la distribución del boletín nº 79 donde se acompañaba el tríptico elaborado para dar a conocer el desarrollo de estas Jornadas y nos consta que no han llegado en el tiempo, que hubiese sido el deseado, pero circunstancias que todos Uds. conocen, como ha sido la desaparición de nuestro querido amigo y director del Boletín Vicente Meseguer Folch, nos han impedido hacer una correcta difusión de las mismas.
Paso a presentar los componentes de la mesa de apertura, que está ocupada por el Presidente del Centro de Estudios D. Sebastián Albiol Vidal, por D. Abelardo Ripoll Guasch, Alcalde de La Salzadella y por D. José Pla Ferrer, director del Cefire de Vinaròs. Cedo la palabra al presidente del CEM que manifiesta:
“Buenos días y muchas gracias por vuestra asistencia a estas XIas Jornadas, sinceramente para mí es un honor presidir una entidad con más de 25 años de vida fecunda y creadora de todo aquello que nos identifica, es justo hacer mención para los que han sido el motor de todas las Jornadas celebradas hasta la fecha donde siempre estuvo nuestro querido amigo Vicente Meseguer y Antonio Cuenca que hoy nos acompaña, así como otros compañeros que nos acompañan.
No puedo dejar pasar la oportunidad sin resaltar el dinamismo y la cultura de Vicente y os comunico y así quiero trasladar a los asistentes que el Centro está trabajando en la recopilación de los trabajos más significativos para editar una edición antológica de Vicente Meseguer.
Os informo también que a iniciativa de Antonio Cuenca se ha solicitado al Ayuntamiento de Benicarló un reconocimiento institucional para con Vicente, que se nos comunicará en su momento.
Agradecer como no, al Alcalde de La Salzadella el hecho de que estas Jornadas se celebren en esta población haciéndolas coincidir con el 770 aniversario de la concesión de su “Carta Pobla” y alrededor de la misma se están haciendo reflexiones muy interesantes, sobre los acontecimientos habidos a lo largo de su historia, como podremos ver en alguna comunicación donde aparece la Salcedilla como uno de los pueblos reflejados en los textos antiguos.” Da de nuevo las gracias y cede la palabra a D. José Pla Ferrer Director del Cefire, que manifiesta:
“Como siempre en primer lugar agradecer la invitación que nos hace el Centro de Estudios del Maestrazgo no solo por participar sino por la importante labor que desarrolla a favor de los docentes, aportando un fondo documental importantísimo para beneficio de nuestros alumnos.
Que duda cabe desde el Cefire somos conscientes de esta importante labor y ahí estaremos, dando todo nuestro apoyo y reconociendo a todos los que hacen posible el estudio y divulgación de nuestros valores.
Como no recordar a Vicente Meseguer, hombre afable, desinteresado, trabajador incansable en sacar a la luz todos nuestros valores, primer trabajador del Centro y que siempre lo recordaremos y estará con nosotros. Las personas pasan pero las obras quedan.”
Termina dando las gracias y cede la palabra al Alcalde de La Salzadella D. Abelardo Ripoll que dice:
“Buenos días, agradezco la presencia de todos Uds. Y es para mi un honor darle la bienvenida como Alcalde de este pueblo, espero que se encuentren como en casa, pienso que los pueblos pequeños también tenemos mucho que decir y defender nuestra cultura y agradezco que el Centro de Estudios del Maestrago del que formamos parte, celebre sus XIas Jornadas en Salzadella, así como al Cefire de Vinaròs que hace posible con su trabajo, formar en el conocimiento al profesorado de la realidad de nuestra historia”, da de nuevo las gracias y da por abiertas las “XIas Jornades d’estudi del Maestrat”
Agradezco las palabras de los miembros de la mesa, invitando a continuación al primer ponente D. Pere-Enric Barreda Edo que ocupa su lugar dando comienzo la primera ponencia de las Jornadas.
Terminada la ponencia se sigue con el programa previsto y queda encargado el Vice-Secretario de confeccionar el balance de clausura de las mismas, siendo este el siguiente:
“CLOENDA XI JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT 12 D’OCTUBRE DE 2008
Una vegada més s’ha portat ha terme un dels objectius que, entre altres, es va proposar el CEM a l’inici de la seua existència, com era la celebració d’unes Jornades cada dos anys en les quals els estudiosos puguen aportar i donar a conéixer les seues investigacions de tota mena sobre la comarca del Maestrat. I al mateix temps, afavorir les relacions personals, el comentari de projectes i inquietuds, l’intercanvi d’experiències que tot plegat fomenta i incrementa el coneixement d’aquesta comarca tan rica i diversa com és el Maestrat.
Un total de 4 ponències, 18 comunicacions, la presentació de 5 llibres i un número corresponent de Rutes del Maestrat, així com una visita guiada a la població de Salzadella han conformat les XI JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT.
Diversa i variada ha segut la informació exposada, així:
Amb la Ponència “El Maestrat i la Salzadella a la documentació foral” Pere-Enric Barreda ha aportat una exhaustiva informació sobre diverses fons d’informació.
El Dr. Joan Serafí Bernat amb la ponència “Evolució demogràfica del Maestrat Històric des de principis del segle XVIII fins a l’actualitat” ha aportat dades i estadístiques sobre la evolució de la població al Maestrat.
Els arqueòlegs Enrique Estevens, Enric Flors i Joan Palmer han exposat el treball de “La catalogació del Patrimoni Històric a la Salzadella”.
Joan Ferreres i Nos ha dissertat sobre el Territori, població i economia de les viles de la Batllía de Cervera a l’Edat Mitjana .
En les 18 comunicacions, també la temàtica ha segut molt variada i enriquidora:
Angela Buj ha tractat sobre la llengua: Anàlisi d’un tret morfemàtic de la parla del Maestrat
Pere Enric Barreda: Noves dades sobre Jaume I i Peníscola. No està molt clar que poguera estar en tants de llocs en tan poc temps!
José Gargallo ens ha recordat, emotivament, les tradicionals “Albaes de Salzadella”
Casto Sorlí amb “El topònim Cervera al Maestrat, presenta un estudi seriós a la fi d’aclarir el nom de Cervera del Maestre, Cervera o Cervera del Maestrat.
Benjamí Barberà i Pascual Boira estudien els molins fariners de vent a Torreblanca.
Melcior Rovira amb l’anàlisi del canvi climàtic a Atzaneta del Maestrat conclou que la nostra comarca està en la línia del que passa a l’Hemisferi Nord.
Eduardo Paris amb la Llamada del poder fa una crida a la sensatesa …
Arturo Esteve presenta un audiovisual de la vila de Culla.
Sebastià Albiol amb “Sobre la sanitat pública en Culla (1875-1931)” ens presenta documents, acords i manaments que demostren com estava la sanitat a l’època en una població que va estalviar-se d’epidèmies mentre que altres poblacions les sofrien.
Joaquim Roca tracta La Vila de Salzadella al Capbreu de l’Encomanda de les Coves (1744)
Joan Ferreres amb Aproximació a la població i els veïns de l’època medieval i moderna de la Salzadella presenta un estudi dels diferents cognoms d’abans i ara i la seua evolució.
Javier Hernandez tracta la conflictivitat social en el senyoriu de Montesa als segles XVI i XVII
Carlos Catalan amb la iconografia d’un escut nobiliari de La Jana estudia diferents elements que apareixen en els escuts de l’època.
Joan B Simó, tracta La Comunidad de los Montes d’Irta, exemple d’aprofitament comunitari del territori i les seues problemàtiques legals.
Joaquim Bolufer i Agustí Ribera presenten un estudi sobre les torres de telegrafia òptica al País Valencià , el tram de València a Vinaròs.
L’Editorial Antinea presenta l’edició de la Ruta de Salzadella
Joan Vicent Ferreres, tracta el cognom Salzadella.
Josep Maria Vilarrubia recorda efusivament el company fundador del CEM Vicent Meseguer.
No ens queda més que felicitar als companys que han aportat les ponències i comunicacions en aquestes Jornades i animar-los per a les properes XII Jornades d’Estudi del Maestrat.
Seguidament, si el temps ho permet es farà la visita guiada a la població. Després el dinar .”
Salzadella 11 de octubre de 2008
Relación de participantes en las XI Jornadas de Estudio del Maestrazgo, celebradas en Salzadella los días 10, 11 y 12 de octubre de 2008
Ponentes
Dr. Pere-Enric Barreda i Edo
Dr. Joan Serafí Bernat Martí
D. Enrique Estevens Marco
D. Eric Flors Ureña
D. Joan Palmer i Broch
D. Joan Ferreres Nos
Comunicantes
Angela Buj
Pere-Enric Barreda
Josep Mª Vilarrubia-Estrany
José Gargallo Valls
Javier Soriano Martí
Casto Sorlí Moliner
Benjamí Barberà Miralles
Pasqual Boira Muñoz
Melcior Rovira Monfort
Sebastián Albiol Vidal
Joaquin Roca Albalat
Joan Ferreres Nos
Javier Hernández Ruano
Carlos Catalán Font
Juan Bta. Simó Castillo
Joaquin Bolufer Marques
Agustí Ribera Gomes
Arturo Esteve Comes
Juan Vicente Ferreres
Asistentes
Eduardo París Muñoz
Joaquin Bolufer Marqués
Agustí Ribera Gomes
Sebastià Redó Miralles
Juan José Benito
Sabrina Mateu Sales
Esther Blasco Ripoll
Carmina Rodrigo Serret
Albert Querol Ibáñez
Alejandro Adell Mateu
Josep Solsona Sales
Antonio Cuenca Caballero
Juan José Escrig Escrig
Jaime Rolíndez Fonollosa
Agustín Delgado Agramunt
Joseph Pla Ferrer
Francisco Brau Piñana
Ana Meseguer Branchat
Aureli Querol Anglès
Norberto Mesado Oliver
Arturo Esteve Comes
Arturo Zaragoza Catalán
Adrian Adell Miralles
Enma García Palatsi
Evaristo Monfort Guimerá
Mireia Zuriaga Rodriguez
Josep Lluis Quixal Alejos
Ines Miquel Boquera
Jorge Guillamon Gil
Regina del Val García
Pablo José Jovani Sales
Juan Emilio Prades Bel
Mª Trini Quixal Alejos
Joan Llobera Galabert
Abelardo Ripoll Guash