Print Friendly, PDF & Email

VII JORNADA INTERCOMARCAL SOBRE LA GUERRA CIVIL

LA GUERRA CIVIL DES DE GENER FINS A NOVEMBRE DE 1938: LES LÍNIES DE DEFENSA DES DE TEROL FINS A L’EBRE

MORELLA

6 d’abril de 2024

CRIDA A LA PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS

El Centre d’Estudis i Documentació de la Guerra Civil espanyola, de la Fundació Caixa Vinaròs, ha organitzat 6 edicions de la Jornada intercomarcal sobre la Guerra Civil a: Vinaròs, Alcanar, La Pobla de Benifassà, Vinaròs, Traiguera i Batea. El 6 d’abril de 2024, tindrà lloc a Morella la VII Jornada Intercomarcal organitzada conjuntament amb el Centre d’estudis dels Ports i el Centre d’Estudis del Maestrat, amb el suport de l’Ajuntament de Morella i del Grup d’Estudis de la Batalla

de Llevant.

CARACTERÍSTIQUES DE L’ACTIVITAT

Es tracta d’un congrés científic en què, al matí, es presentaran quatre ponències sobre el tema de la Jornada, centrat en la Guerra Civil des de gener fins a novembre de 1938: les línies de defensa des de Terol fins a l’Ebre. A la vesprada, es presentaran les comunicacions que el Comitè Científic haurà acceptat. Com a activitat complementària final, la Rondalla de Morella farà un recital de cançons de la Guerra Civil.

FINALITATS

Els objectius de la Jornada són: promoure l’intercanvi científic, la memòria històrica, la interrelació entre centres d’estudis i de recerca i el debat entre els especialistes. Les finalitats de les ponències són: (a) divulgar els treballs de neteja, restauració i condicionament duts a terme en els darrers anys en les fortificacions i línies defensives de tots dos bàndols a l’Aragó, al País Valencià i a Catalunya; (b) comparar les tècniques defensives i les tàctiques militars de la Guerra Civil amb les de la Segona Guerra Mundial i les posteriors fins al dia d’avui; i (c) difondre els coneixements adquirits pels autors en els diversos aspectes militars, de la propaganda política, del paper de les dones, en general, i en aquestes comarques en particular.

Pel que fa a les comunicacions, es vol oferir la possibilitat als investigadors de presentar les seues recerques i de debatre-les entre els assistents.

HORARI

9.00. Inauguració de la Jornada amb la intervenció de l’alcalde de Morella i dels representats dels tr

es centres organitzadors.

Breu visita guiada a l’exposició del Centre d’Estudis dels Ports La Guerra Civil a les comarques dels Ports i de l’Alt i Baix Maestrat, a càrrec del comissari de l’exposició, Ricard Martí, i a l’exposició del Centre d’Estudis i Documentació de la Guerra Civil espanyola El Pati de les tres palmeres, Penalde Sant Miquel dels Reis, a càrrec del comissari, Antoni Arnau.10.00 – 10.45. Adrián Cabezas: Les línies de defensa de la batalla de Terol.

10.45 – 11.30. Ricard Martí:

Les línies de defensa des de l’Aragó fins a la Línia 2 de Catalunya dissenyades per Ferdinand Otto Miksche.

12.00. Pausa-cafè.

12.00 – 12.45. Carlos Mallench i Blas Vicente: La primera línia defensiva de l’exèrcit de maniobra: la batalla de Llevant.

12.45 – 13.30. Daniel Arasa: La batalla de l’Ebre: les línies de defensa i la propaganda.

13.30 – Dinar

COMUNICACIONS:

16.00 – 19.00. Presentació de les comunicacions sobre la Guerra Civil, acceptades pel Comitè Científic.

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA:

19.00- La Rondalla de Morella interpretarà cançons de la Guerra Civil.

Us convidem, doncs, a participar activament en la VII Jornada intercomarcal sobre la Guerra Civil.

COMITÈ CIENTÍFIC

Daniel Arasa, Adrián Cabezas, Carlos Mallench i Blas Vicente.

COMISSIÓ ORGANITZADORA

Ricard Martí, Vicent Royo, Antoni Arnau i Ernest Querol.

PROPOSTA DE COMUNICACIONS

Les persones interessades a presentar una comunicació a la VII Jornada intercomarcal sobre la Guerra Civil esteu convidades a fer- ho seguint les directrius següents:

PONÈNCIES:

-El tema ha d’estar relacionat amb la Guerra Civil espanyola especialment la que va tenir lloc a les comarques dels Ports i de l’Alt i Baix Maestrat o a les comarques veïnes.Heu d’enviar la proposta, abans del 15 de gener de 2024, a l’adreça electrònica: centredestudisdelsports@ymail.com (alerta: és “ymail.com”) en un document de Word, i ha de tenir una extensió mínima de 2.500 caràcters i màxima de 3.000, amb espais (amb lletra Times New Roman, cos 12 i interlineat 1,5).

El dia 31 de gener us farem saber si el Comitè Científic ha acceptat la vostra proposta de comunicació. El text definitiu s’haurà d’enviar en un document adjunt a la mateixa adreça electrònica abans del 18 de març de 2024. La intenció és publicar les actes de la Jornada.

Inscripcions

La inscripció és gratuïta i s’ha de fer abans del 18 de març. Les persones interessades a assistir a la Jornada han d’enviar un correu electrònic a l’adreça electrònica: centredestudisdelsports@ymail.com (alerta: és “ymail.com”) i indicar si volen dinar amb la resta de participants (menú de 20 €).