Print Friendly, PDF & Email

RESÚM DE LES ACTIVITATS REALITZADES EN LES XVII JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTAT: HISTÒRIA, ART, NATURA I TRADICIONS

 

Atzeneta del maestrat, 7, 8 i 9 d’octubre de 2022

 

Divendres 7 d’octubre

 

A les 18,00h a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat es procedeix a la inauguració de les XVIII Jornades d’Estudi del Maestrat amb la intervenció del president del Centre d’Estudis del Maestrat, Ximo Roca i  l’alcalde,Santiago Agustina Segarra.

 

Inicia l’acte Ximo Roca agraint el recolzament de l’Ajuntament d’Atzeneta per a la realització d’estes jornades, a la junta directiva del CEM per la seua organització, els ponents pels seus estudis i els assistents pel seu interès.

 

Recorda els objectius de les mateixes, la importància de conèixer la història, art, tradicions i natura de la comarca del Maestrat i que el CEM puga ser eixa finestra de divulgació de tots estos coneixements que investigadors van descobrint.

 

Seguidament, l’alcalde d’Atzeneta, per a inaugurar les jornades  dona la benvinguda als assistents, agraeix al CEM l’organitzatció estes jornades, que segur ens aportaran informació i coneixements inédits, i desitja siguent unes jornades on disfrutem de l’estada en  Atzeneta. Tot seguit dona per inaugurades les XVIII Jornades d’Estudi del Maestrat.

 

Sobre les 18.30h, Maria Antonia Agut Monferrer, de la Societat Micològica Valenciana, presenta la ponència: Bolets del Maestrat.

 

Una conferència de unes dos hores de durada d’exposició de diferents especies de bolets que s’hi poden trobar en la comarca del Maestrat i Penyagolosa.

Aproximadament unes 600 especies estan catalogades, on moltes estan en els carrascals encara que també hi ha en pinars, arbres i fins i tot en bancals on fa molt de temps que no estan cultivats.

En finalitzar es va contemplar una exposició de diferents varietats on la ponent explicà les característiques i maneres de cuinar-les.

 

 

Seguidament,  va presentar l’exposició sobre les cartes de poblament de la comarca.

 

 

Dissabte, 8 d’octubre

 

A les 10.00h

 

Pablo Medina Gil, de la Diputació de Castelló, presentà la ponència: La mort fa 4000 anys: el paratge de la Cova dels Aragonesos a Atzeneta del Maestrat

 

Estudi sobre l’ús des de la prehistòria de diferents indrets de coves en el terme d’Atzeneta, especialment en les anomenades cova dels Aragonesos i la Cebadeta, a conseqüència de troballes de restes ósses i ceràmiques de l’Edat del Bronze.

Així mateix, es fa un repàs analític de diferents soterraments en diverses cultures a l’Edat del Bronze i posteriors repercussions en les societats posteriors. En moltes coves de la zona s’han trobat  restes ósses, la qual cosa fa pensar que no és fortuït  sinó una costum d’aquelles societats.

 

A les 11.30 comencen les següents comunicacions:

 

Vicent Sampedro Ramos: La maçoneria al Maestrat durant la Restauració

 

Actuacions i fets de diversos personatges de la lògia maçona que ocorregueren en Vinaròs i zona del Maestrat entre els anys 1850 fins 1890.

 

Josep Maria Villarrubia Estrany: Màrtirs de la Germandat de Sacerdots Operaris entre 1936 i 1939.

 

Exposa un treball sobre la vida, obra i martiri de diversos sacerdots durant la Guerra Civil.

 

Juan Luis Porcar Orihuela: Patrimoni cultural i polítiques de memòria a les comarques rurals: un projecte per a Vistabella del Maestrat

 

Diverses organitzacions i col·lectius han recuperat espais i materials de fets històrics, així com recull de testimonis de persones que visqueren l’època.

 

Així mateix, s’han recuperat  itineraris entre masos i senderes que s’utilitzaven en la postguerra.

 

Narcís Tena Sales: La repressió franquista sobre les dones en Sant Jordi, 1938-1940

 

Exposició amb dades estadístiques de la repressió sobre les dones en la comarca i especialment a Sant Jordi a partir de 1938 fins 1940 a conseqüència del fets ocorreguts abans i durant la guerra civil.

 

A les 16.30h continuen amb les següents comunicacions:

 

Miguel Àngel Moliner Tena i Clara Moliner Bellés: Planificació urbana i parcel·lació agrària a Atzeneta del Maestrat, s. XIII i XIV

 

Treball sobre la possible urbanització i parcel·lació d’Atzeneta a partir de la distribució urbana, edificacions notables, pou d’aigua, plaça, forn de la vila…

 

Així mateix, s’exposa una possible parcel·lació agrària per diferents partides del terme en funció dels camins principals que comuniquen amb les poblacions veïnes.

 

Eduard París Muñoz: Atenció, el regne de Castella va estar a punt de passar a mans del regne d’Aragó!

 

Comunicació centrada en l’època del Papa Benedicto XIII, Papa Luna i el Cisma d’Occident on es relata els fets ocorreguts de negociacions a nivell polític per tal de fer abdicar el Papa.

 

Javier Hernández Ruano i Maria Carmen Sánchez López: L’esplendor comercial de Catí i los grafiti de la Casa de la Vila.

 

Comunicació sobre l’estudi minuciós d’unes pintures en l’antiga casa de la Vila de Catí en l’edifici de la Llonja que comporta la situació econòmica i comercial de l’època on el comerç de la llana fou molt important. Suposa una gran riquesa i alhora va afavorir relacions comercials i personals amb els comerciants italians.

 

Pilar Vidal Montferrer: El comportament demogràfic en les localitats del Maestrat històric en el segle passat

 

Estudi demogràfic de la zona rural de la comarca on esdevé una baixada poblacional arreu de pràcticament totes les poblacions. Causes i propostes per a evitar la tendència de despoblament.

 

Queta Ródenas Simón: Cartografia del crim al Maestrat històric

 

La ponent no va poder assistir i Narcís Tena va llegir la comunicació

 

 

Diumenge 9 d’octubre

 

A les 10.00h

 

Merchor Rovira Monfort presenta la ponència: S’està extremant el clima del Maestrat? Anàlisi dels valors extrems de temperatura i precipitacions al Maestrat

 

Exposició  amb multitud de dades i gràfiques sobre la temperatura i precipitacions a Atzeneta des de 1944. Dades de la mateixa estació meteorològica amb els mateixos instruments de mesura i situació.

Exposició molt amena amb comentaris i participació per part dels assistents, on es conclou un augment de la temperatura així com un allargament del període estiuenc.

 

Seguidament es lliurà, per part del president del CEM Ximo Roca Albalat i l’alcalde d’Atzeneta Santiago Agustina Segarra, el premi al treball presentat: Planificació urbana i parcel·lació agrària a Atzeneta del Maestrat, s. XIII-XIV.

 

Així mateix, conclouen les exposicions de les jornades i conviden als assistents a una visita guiada per la població.

 

 

IMG_1283