Print Friendly, PDF & Email

EL MAESTRAT S’ORGANITZA COM A COMARCA AL VOLTANT DE LES ENTITATS CULTURALS I DE L’ESTUDI DE LA HISTÒRIA

 

Es presenten els programes de la Primera trobada d’entitats del Maestrat i les Jornades d’Estudi del Maestrat que tindran lloc a Xert entre setembre i octubre

 

 

El Centre d’Estudis del Maestrat (CEM), el col·lectiu Maestrat Viu (MViu) i l’entitat local Associació Cultural Font de l’Albi (Acfa-XERT) presentaren divendres passat el programa de la Primera Trobada d’Entitats del Maestrat i de les Jornades d’Estudi del Maestrat que tindran lloc a Xert el setembre i l’octubre de 2016, en el marc del 825è aniversari de la carta de donació de la Barcella.

 

CARTELL TROBADA ENTITATS

TROBADA D’ENTITATS DEL MAESTRAT

El Centre d’Estudis del Maestrat (CEM) i el col·lectiu Maestrat Viu (MViu) han convocat més de 30 associacions culturals locals a la Primera Trobada d’entitats del Maestrat per tal de repensar, coordinar i projectar l’activitat associativa de les entitats de la comarca. La trobada, que tindrà lloc el dia 10 de setembre a Xert, s’ha presentat com una jornada de treball distesa que acull conferències, debats, visites guiades i concerts de música.

 

El programa s’obre a les 10 del matí amb la conferència del professor del Departament de Geografia de la Universitat de València Joan Carles Membrado, titulada “L’organització territorial valenciana. Els cas del Maestrat” i que emmarcarà la temàtica de la jornada. A continuació, la taula redona “Comarcalització i activitat cultural. Exemples i referents per al Maestrat” permetrà prendre en consideració els models existents més immediats a partir de les aportacions de membres de col·lectius territorials d’Aragó, Catalunya i el País Valencià. Al final del matí, es preveuen tres grups de debat per analitzar les possibilitats de treballar coordinadament a fi d’augmentar la repercussió i la qualitat dels actes.

 

La primera trobada d’entitats es completarà amb el programa de la vesprada, que acull un dinar de germanor entre els participants a la Trobada, una visita guiada al Xert retrospectiu, la descoberta d’un cartell commemoratiu i, com a plat fort, a les set de la vesprada el concert de l’acordionista Carles Belda per presentar l’espectacle “24 Rumbes per diatònic” que estarà obert al públic en general.

 

Per a inscriure-vos a la Trobada podem omplir el formulari  que es troba al següent enllaç : http://goo.gl/forms/QwL86ZYvReVspA7E3

 

PROGRAMA TROBADA D’ ENTITATS DEL MAESTRAT

 

cartell cem 2016 - 300x500

JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT

Els dies 7, 8 i 9 d’octubre el Centre d’Estudis del Maestrat celebrarà també a Xert les XV Jornades d’Estudi del Maestrat que des de fa més de trenta anys organitza bianualment amb la intenció d’aplegar estudiosos i estudis per analitzar la història, el patrimoni i la cultura del Maestrat.

 

El programa de les Jornades d’Estudi del Maestrat es desplega al llarg dels tres dies habituals. Divendres 7 d’octubre intervindrà el catedràtic de geografia Joan F. Mateu, que presentarà la ponència “Xert, vist per J. Landerer”, i s’inaugurarà l’exposició “Terra de Bandolers”, un recorregut pel bandolerisme del Maestrat en el marc de la diòcesi tortosina.

 

Dissabte, dia 8, el professor emèrit del Departament de Geografia de la Universitat de València, Vicenç M. Rosselló, parlarà sobre “Quatre viles  planificades medievals” i a continuació els investigadors inscrits oferiran les seues comunicacions a tots els assistents, sobre diferents temes relacionats amb l’art, la natura, la història i les tradicions dels pobles del Maestrat. La jornada de dissabte acabarà amb l’actuació del Grup de danses la Barcella de Xert.

 

Diumenge, 8 d’octubre, el professor Vicent Royo oferirà la conferència “Construir i ocupar el territori. La gènesi de la frontera septentrional del Sharq Al-Andalus, des de la perspectiva cristiana (s. xii-xiii)”. En acabar la ponència, es visitarà l’ermita de Sant Pere de la Barcella, guiada per Arturo Zaragozá, i el conjunt hidràulic del Molinar, guiada per Francesca Segura. A continuació, el dinar de germanor i el lliurament dels premis d’investigació que convoca amb motiu de les Jornades l’ajuntament de Xert, dotats de 200 i 100 euros cadascun, clouran les XV Jornades d’Estudi del Maestrat.

 

La inscripció a les jornades la podeu fer omplint el formulari que trobareu en aquesta mateixa web, a l’apartat d’esdeveniments / Jornades.

 

PROGRAMA XV JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT

 

Amb els actes de la Primera Trobada d’Entitats del Maestrat i de les Jornades d’Estudi del Maestrat, Xert es convertirà, després de l’estiu, en la capital cultural del Maestrat.