19399953_10211696868330965_9185900487981903249_n

Itineraris per les Terres de Cruïlla

expo_meravelles_geologiques_cs

DIA DEL SOCI 2016


Benvolguts Socis del CEM :

Des de fa uns anys el Centre d’Estudis del Maestrat programa una jornada de contacte i germanor entre els membres de la seua Junta Directiva i socis de l’entitat que vullguen assistir.

Aquest any dita jornada està programada al Planetari, al Grau de Castelló, on gaudirem de l’exposició «Meravelles Naturals de Castelló» el proper dissabte, dia 23 de juliol de 2016.

Per tal de poder reservar el dinar és convenient que confirmem la nostra assistència per mitjà de l’email   cemaestrat@hotmail.com

Aquest és, poc més o menys, el programa:

10.30-11h. Quedem directament a la porta del Planetari, al Grau de Castelló. Situat al N del port i inici de la platja.

(Si necessitem un cafè o un mosset, enfront hi ha una cafeteria).

11.15h. Inici visita exposició «Meravelles Naturals  de Castelló».

L’exposició consta de:

-54 fotos-llenç de 100×75 cm.

-45 fotos de 40×50 cm.

-Panells amb textos, dibuixos, esquemes i gràfics explicatius.

Presenta una selecció i variada temàtica de les meravelles naturals de la nostra província. Per cert, «una província ben desconeguda en el àmbit del patrimoni natural i paisatgístic».

Estan representades les muntanyes (pics, moles,) la tectònica (grans plegaments, fractures, ..), els rius (gorges, estrets, salts), rambles, llacunes, formes singulars d’erosió, carst, bufadors, ullals de platja, coves, riu subterrani, costa (penya-segats, cales, goles, etc), marjals, Illes Columbrets, fòssils (breu mostra, dinosaures, ignites, …) i finalitza amb imatges de la Lluna (craters, maria i la seua gènesi).

En general, la gent que la visita es queda molt sorpresa del que veu i del que tenim al nostre territori.

12.30h. Fi visita exposició. Podem visitar altres elements del planetari (exposicions, pèndul).

13h. Refresc.

14h. Dinar. Segurament al restaurant El Mirador del Port (enfront hotel NH, antic Turcosa).  El preu del dinar serà entre 15 i 20 euros.

Si voleu gaudir de la jornada no dubteu a vindre.

Vos esperem !!!
itineraris

ITINERARI PER SANT JORDI


El Centre d’Estudis del Maestrat, vos convida a participar el proper DISSABTE DIA 4 DE JULIOL, A LES 10’30 HORES A SANT JORDI DEL MAESTRAT, a l’itinerari nº 3 de les Terres de Cruïlla, organitzat per l’Associació de Jordiencs Absents, en que farà de guia pel recorregut, el nostre company a la Junta Directiva del CEM, l’historiador Joan Ferreres Nos .
DESCRIPCIÓ ITINERARI Nº 3: Sortirem de la plaça de l’església on ens hem trobat, visitarem el temple parroquial del segle XVIII, veurem els fossars vells i el temple medieval, descobrirem la història de la plaça major amb les cases més significatives i visitarem la casa pairal més antiga del poble coneguda per “Casa del Racó” que van ser al segle XVIII i XIX “Familiars de la Santa Inquisició”, després anirem al molí d’oli tradicional de Tite i finalment el taller de botes d’Abelardo Ripoll, on conclourem la sortida amb un aperitiu.
cervera

VISITA CERVERA 2015


El Centre d’Estudis del Maestrat informa, que el proper dissabte comença el cicle de visites que l’any 2015 coordina el col·lectiu  “Terres de Cruïlla”  a diverses poblacions del Maestrat i de les comarques veïnes. Teniu tota la informació a  https://terresdecruilla.wordpress.com
La primera visita interpretada serà a la població de Cervera del Maestrat (Baix Maestrat).

Els assistents podran gaudir de la visita al Molí de l’Oli, recórrer i conéixer diversos espais del casc urbà.

També es visitarà l’ermita de Sant Sebastià i es finalitzarà la visita al Castell (sarraí, hospitalari i montesià), fonaments del Maestrat històric.

Lloc: Molí de l’Oli (Ctra CV-135, junt al pont de la Rambla).

Dia: Dissabte, 16 de maig de 2015

Hora: 10 h.

Duració aproximada: 3 hores.

Desplaçament en vehicles particulars del Molí fins al nucli urbà.

 

Coordina: Terres de Cruïlla.

Organitzen: Centre d’Estudis del Maestrat i Associació Cultural Pro-Restauració de l’Ermita de Sant Sebastià
?????????????

El CEM ha visitat la seu de Vinaròs de l’exposició “Pulchra Magistri”


Després de les visites a les seus de Catí, Culla i Benicarló, el CEM ha visitat la seu de Vinaròs de l’exposició “Pulchra Magistri”, organitzada per la Fundació “La Llum de les Imatges”.

Allí hem recorregut amb gran interés, l’interior de la restaurada esglesia arxiprestal de la Mare de Deu de l’Assumpció, i hem pogut admirar les magnifiques obres d’art mobiliari que s’hi exposen.

Totes aquestes visites ens han servit per constatar, una vegada mes, el gran valor del patrimoni cultural del Maestrat, i per poder confirmar que quan aquest patrimoni, es divulga de forma adecuada, es una important eina per donar a coneixer la nostra comarca, que a mes pot servir com a element dinamitzador de l’economia del Maestrat.

Lamentablement amb aquesta exposició desapareix la Fundació “La Llum de les Imatges”,  i també la possibilitat que en noves edicions, es puguessen restaurar i donar a coneixer mes elements del nostre patrimoni cultural.

 

?????????????
culla1

NOTICIES CEM - 07- 2014


El CEM va visitar dissabte dia 12 de Juliol, les seus de Culla i Catí, de l’Exposició “Pulchra Magistri” organitzada per la Fundació La Llum de les Imatges.

El nostre guía durant la visita va ser el Dr. Arturo Zaragozá Catalán, qui va donar-nos una detallada explicació tant de la rehabilitació dels diferents espais, com de les pintures i escultures que conformen l’exposició  en aqueste dos seus.

Amb aquesta visita, tant sols ens queda per visitar la seu de Vinaròs d’aquesta magnífica exposició.

 

 

cati1

 

Per alta part, el nostre company de la Junta Directiva del CEM, Joan Ferreres Nos, presentarà  aquest mes d’agost, dos noves publicacions sobre les población de Càlig i Canet lo Roig, que están editades per l’editorial Onada.

El dia 1 d’Agost , es presentarà a les 19 h, al Centre de Cultura de Càlig, el llibre“Calig modern (I)”, i al dia següent 2 d’Agost, es presentarà a les 19 h. al tele-club de Canet lo Roig, el llibre “Canet modern (II)”.

Els dos llibres conformen una completa i documentada història d’aquests dos municipis del Maestrat.

Tots els socis i amics del CEM, quedeu convidats a  acudir a les dues presentacions. L’entrada es lluire.

 

calig modern

canet modern