Print Friendly, PDF & Email

1)      S’amplia el plaç per la presentació de comunicacions a les XIV Jornades d’Estudi del Maestrat, que es celebraràn els dies 3,4,i 5 d’Octubre de 2014, a les poblacions de Tirig i de Les Coves de Vinromà.

El nou plaç per fer-nos arribar les vostres comunicacions, és el dia 24 de Setembre de 2014, amb la qual cosa, podreu aprofitar també tot el mes de Setembre per a preparar-les.

Vos agairíem que si teniu pensat presentar alguna comunicació, ens ho feu saber l’abans possible, enviant-nos un e-mail, a cemaestrat@gmail.com o acemaestrat@hotmail.es, amb el títol i dues línies amb el contingut de la comunicació, per poder organitzar el temps de les comunicacions durant les Jornades.

 

2)      El próxim dijous, dia 4 de Setembre de 2014, a les 19:00 hores, tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Vinaròs, Plaça de l’Hort dels Escribano,  la inauguració de l’exposició “Cartes de Població del Maestrat” organitzada pel Centre d’Estudis del Maestrat, que fou coordinada pel professor Pere Enric Barreda, i que amb carácter itinerant, ha visitat nombroses poblacions del Maestrat.

L’acte inaugural contarà amb la presència del president del Centre d’Estudis del Maestrat, Ximo Roca Albalat, a més d’altres autoritats locals de Vinaròs.

L’exposició romandrà oberta a la seu de la Biblioteca Municipal de Vinaròs, fins al dia 30 de Setembre de 2014.

 

cartelcartespobles

 

3)      El pròxim dissabte, dia 6 de Setembre de 2014, a les 19:00 hores, tindrà lloc a la seu del Centre d’Estudis del Maestrat, C/ Major nº 3 de Benicarló,  la presentació del llibre “HISTÒRIA DELS CAPERÓ DE TRAIGUERA”, del que es autor, Joan Ferreres Nos, infatigable historiador del Maestrat. El llibre està editat pel CEM, amb la col.laboració del Centre Cultural Traiguerí i de l’Associació dels Jordiencs Absents.

En aquesta obra, s’analitza amb detall 300 anys de la història de 15 generacions de diverses famílies “Caperó” que van arribar a Traiguera procedents de la vila veïna, La Jana, on havien estat repobladors de l’edat mitjana, però després s’estableixen a la “Trayguera Moderna”. Llavors s’emparenten amb altres famílies, més tradicionals i arrelades, com els Bort, Matamoros, Vidal, de Ferreres i Dellà de Traiguera, els Pons de Canet, els Nadal i Miquel d’Ulldecona, els Monserrat de Tortosa, etc. A mesura que anaven millorant el seu estatus econòmic, social i militar van començar els matrimonis amb altres pubills i pubilles notables de Benicarló, d’Ulldecona, Tortosa, Castelló, Vinaròs, etc. Sobretot, quan van adquirir la categoria de cavallers i nobles, a meitat del segle XVII, aprofitant la cojuntura de la “Guerra dels Segadors”.

 

historiacapero300x500