Convocadas las XVIIas. Jornadas de estudio del Mestrat en Benassal. "Programa"


TRIPTIC JORNADES BENASSAL 2021
Mapa Piolet Cervera

Mapa Cervera del Maestrat-Càlig. Editorial Piolet


Al llarg d’aquestes últimes setmanes ha tingut lloc la presentació del mapa Cervera del Maestrat-Càlig a diverses viles del Maestrat. Es tracta d’una publicació de la Editorial Piolet i que se centra en difondre diverses rutes senderistes.

En aquesta es pretén difondre també, a més de la cartografia, altres elements patrimonials, naturals i turístics com: paratges, pedra en sec, fonts, sénies… Geogràficament abarca els termes municipals de Cervera i Càlig, així com bona part de Benicarló, La Jana i Sant Jordi.

El dissabte 2 de novembre es realitzava la última presentació a Cervera, amb una introducció a l’evolució cartogràfica local, baix el suport del Centre d’Estudis del Maestrat. Editat a escala 1:20.000, els amants de la natura, l’esport i el patrimoni del Maestrat ja tenen una eina més al seu abast.

 
galcerandeborja

Maestrat i Montesa


Interessant article de Vicent Sanz Arnau (https://www.facebook.com/vsanzarnau) sobre el Maestrat i Montesa aparegut en el seu bloc Ilarcavonia.

https://ilercavonia.wordpress.com/2017/01/05/maestrat-i-montesa/
b95 350x500

BUTLLETI 95 - JULIOL 2016


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 95 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté les següents  comunicacions presentades a les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Tirig i Les Coves; “El jutjat de pau i els conflictes entorn els drets de pas a Les Coves de Vinromà” de Laura Villaplana Moliner i “Demografia moderna de Les Coves”de Joan Ferreres i Nos.

També trobarem els següents artícles, “La lactatio bernardidel retaule de la Mare de Déu de l’Esperança d’Albocàsser. Una aproximació a la iconografia de Sant Bernat al Maestrat” de Rafael Monferrer, “Un nuevo petroglifo contiguo a la ermita de Albalat en la Ribera de Cabanes-Torreblanca (Castellón)” de Norberto Mesado Oliver, i “Joaquim Salvador Artiga: un reformador de l’educació” de Josep Joaquim Sorlí Moliner.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.
cem94

BUTLLETI CEM 94 - MARÇ 2016


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 94 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté les següents Ponències presentades a les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Tirig i Les Coves; “La Valltorta en los orígenes del Arte Levantino” de Rafael Martínez Valle i Pere M. Guilem Caltayud,  i  “La religiositat popular a les Coves de Vinrormà: temples i advocacions” de Àlvar Monferrer i Monfort.

També trobarem les següents Comunicacions; “Santa Maria de Benifassà (1195-1262): El  repartiment de la Tinença després de la conquista feudal” de Manel Pica Torné, “Llorenç Sorlí Ballester (1899-1964) i el valencianisme” de Casto Sorlí i Moliner, “Llençols pintats: una técnica d’estampació artesanal” de Julio Monfort Tena, “El olivo. Origen etimológico” de Arturo Esteve Comes.

I per últim, l’artícle de Joan Ferreres i Nos“El prigó cobert de la Font de la Salut de Traiguera”.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.
bcem93-500x300

BUTLLETI CEM 93


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 93 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté les següents Comunicacions presentades a les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Tirig i Les Coves;“Tirig de la Valltorta a la Guerra Civil” de Josep Joaquim Sorlí Moliner,“Jurisdicción y poder en la Encomienda Mayor de Les Coves de Vinromà (siglos XVI- XVII)” de Javier Hernández Ruano, “El Maestrat i els Goigs Valencians. Segles XVal XIX” de Josep Mª. Villarrubia-Estrany, i “Los Martí y la baronía de la Casa Blanca. Un título vinculado a Peñiscola” de Iñaki Garrido Yerobi.

També trobarem els articles deJoan Ferreres i Nos, “Ermita de Sant Pere i Sant Bernat de Mont Major de Traiguera”, el de Joan- Hilari Muñoz i Sebastia, “Les Esglesies de Traiguera i el mas dels Estellers l’any 1625”, el de Joan Roig i Vidal, “Hidalguías a Peniscola i la Jana al 1709”, i el de Norberto Mesado Oliver, “Nuevos petroglifos en la Pobla Tornesa, Vilafames y Lucena”.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.
b92300x500

BUTLLETÍ 92 CEM


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 92 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté  l’Acta de les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Tirig i Les Coves,  i l’article de Joan Ferreres,“L’empremta de Pere-Enric al Centre d’Estudis del Maestrat.

El butlletí també inclou varies comunicacions presentades a les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat,  la de  Pasqual Boira, titulada “La nevera dels Sans (Catí)”; la de Pepa Balaguer i Luis Vicén, “El Castillo de Peñiscola. Últimas investigaciones sobre la arquitectura conservada”; la de Rafael Monferrer, “Pere-Enric Barreda (1964-2014) Una herencia necessària.”; la d’Aureli Puig, “Notables carlistes a Les Coves de Vinromà”; i la deJuan B. Simó Castillo, “Usos medievales de los espacios del Castillo de Peñiscola”.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.
b91

BUTLLETI 91


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 91 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté  varies comunicacions presentades a les XIIIenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Càlig, la d’ Amat Bellés, titulada “Els ràfecs pintats del Maestrat”; la de Juan José Escrig, “Mètodes tradicionals de caça en Atzaneta – El tord de les ànimes”; la de Enric Forner, Joan Castany i Vicent Gual, “Dinàmica poblacional de Rhynchocerithium valeriae (Gastropoda) de la formació Margues de Cervera del Maestrat”; la de Juan B. Simó, “L’herba cuquera, alga tradicional terapéutica”; i la de Pedro Manuel Fabregate“Col.lectivitzacions a Càlig: un somni trencat al final de la Guerra Civil”.

També s’inclouen els següents articles:  “El olivo helado de Culla. Primer Premio Nacional   – AEMO –  2011, al mejor olivo monumental de España”d’ Arturo Esteve”Història del Bovalar de Canet” de  Joan Ferreres; “ Vestigis de salines medievals a Torreblanca. El comerç de la sal a l’entorn del territori medieval de Xivert i Albalat” de  Juan Emilio Prades; “Caps de la tercera guerra carlista a la població d‘Alcalà – Cançoner” d’Aureli Puig; i “L’assagador de la Cova Roja de Benassal (1555-1905)” de Pere-Enric Barreda.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.

______________________________________________

El CEM publicará en breve y distribuirá entre sus socios, el número 91 de su boletín semestral.

Este boletín contiene varias comunicaciones presentadas en les XIIIavas Jornadas de Estudio del Maestrazgo, celebradas en Càlig, la de Amat Bellés, titulada “Els ràfecs pintats del Maestrat”; la de Juan José Escrig, “Mètodes tradicionals de caça en Atzaneta – El tord de les ànimes”; la de Enric Forner, Joan Castany y Vicent Gual, “Dinàmica poblacional de Rhynchocerithium valeriae (Gastropoda) de la formació Margues de Cervera del Maestrat”; la de Juan B. Simó, “L’herba cuquera, alga tradicional terapéutica”; y la de Pedro Manuel Fabregate“Col.lectivitzacions a Càlig: un somni trencat al final de la Guerra Civil”.

También se incluyen los siguientes artículos:  “El olivo helado de Culla. Primer Premio Nacional   – AEMO –  2011, al mejor olivo monumental de España”de Arturo Esteve”Història del Bovalar de Canet” de  Joan Ferreres; “ Vestigis de salines medievals a Torreblanca. El comerç de la sal a l’entorn del territori medieval de Xivert i Albalat” de  Juan Emilio Prades; “Caps de la tercera guerra carlista a la població d‘Alcalà – Cançoner” de Aureli Puig; i “L’assagador de la Cova Roja de Benassal (1555-1905)” de Pere-Enric Barreda.

Este boletín puede adquirirse en la sede del CEM o solicitarlo a través de esta web.

También puedes hacerte socio del CEM y por una cuota anual de 12 € recibirás en tu domicilio por correo ordinario, los dos boletines anuales que publica el CEM.
b90

Butlletí 90 del CEM


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 90 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté  tres comunicacions presentades a les XIIIenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Càlig, la d’Enric Forner, Joan Castany i Vicent Gual, titulada “Història dels primers pobladors coneguts al terme de Càlig”; la de Josep Mª Vilarrubia – Estrany,“Les biografíes de Sant Vicent Ferrer i el Maestrat ”; i la de Eduardo París, “Paso de Felipe II por tierras de Castellón, en su viaje a la Corona de Aragón” .

A mes també es publica la presentació poética de les XIIIenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Càlig, obra de Jaume Rolindez Fenollosa.

També s’inclouen els següents articles:  “Un nuevo petroglifo hojiforme en Sta. Magdalena de Polpís” de Mesado, Colón de Carvajal, Viciano, Ramos i Sánchez“Les parròquies del Maestrat a les portes de l’edat moderna: La visita pastoral de l’any 1492” de  J.H. Muñoz i Sebastià; “L’inventari-catalogació de barraques de pedra en sec al terme municipal de Tírig (Castelló), com a punt de partida” de Javier Folch Roda i Josep F. Pitarch Roda; “El Castillo de Castell de Cabres (Els Ports de Morella) una aproximación a sus orígenes”de  Ximo Andrés Bosch;  “Obres de Francesc Dasí (1833-1892) a les comarques castellonenques” de  Josep Lluís Cebrián i Molina; “Documento sobre las murallas de la Salzadella (1294)” de Josep Pavia Simó“El Canet medieval de 1428 en la visita pastoral del Bisbe de Tortosa  Otto de Montcada” de  Joan Ferreres i Nos.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.

______________________________________________

El CEM publicará en breve y distribuirá entre sus socios, el número 90 de su boletín semestral.

Este boletín contiene tres comunicaciones presentadas en les XIIIavas Jornadas de Estudio del Maestrazgo, celebradas en Càlig, la de Enric Forner, Joan Castany i Vicent Gual, titulada “Història dels primers pobladors coneguts al terme de Càlig”;la de Josep Mª Vilarrubia – Estrany, “Les biografíes de Sant Vicent Ferrer i el Maestrat ”; y la de Eduardo París, “Paso de Felipe II por tierras de Castellón, en su viaje a la Corona de Aragón” .

Además también se publica la presentación poética de las XIIIavas Jornadas de Estudio del Maestrazgo, celebrades en Càlig, obra de Jaume Rolíndez Fenollosa.

También se incluyen los siguientes articulos:  “Un nuevo petroglifo hojiforme en Sta. Magdalena de Polpís” de Mesado, Colón de Carvajal, Viciano, Ramos y Sánchez“Les parròquies del Maestrat a les portes de l’edat moderna: La visita pastoral de l’any 1492” de  J.H. Muñoz i Sebastià; “L’inventari-catalogació de barraques de pedra en sec al terme municipal de Tírig (Castelló), com a punt de partida” de Javier Folch Roda i Josep F. Pitarch Roda;“El Castillo de Castell de Cabres (Els Ports de Morella) una aproximación a sus orígenes” de  Ximo Andrés Bosch;  “Obres de Francesc Dasí (1833-1892) a les comarques castellonenques” de  Josep Lluís Cebrián i Molina;“Documento sobre las murallas de la Salzadella (1294)” de Josep Pavia Simó“El Canet medieval de 1428 en la visita pastoral del Bisbe de Tortosa Otto de Montcada” de  Joan Ferreres i Nos.

Este boletín puede adquirirse en la sede del CEM o solicitarlo a través de esta web.

También puedes hacerte socio del CEM y por una cuota anual de 12 € recibirás en tu domicilio por correo ordinario, los dos boletines anuales que publica el CEM.
explorador

L’ EXPLORADOR ANDRÉS


El Centre d’Estudis del Maestrat, acaba de publicar, dins de la col.lecció Quaderns, el llibre“L’Explorador Andrés (1807-1837)” del que es autor Rafael Monferrer.

L’estudi tracta sobre l’itinerari biogràfic de Marcelino Andrés, un metge de Vilafranca, que va viatjar  a principis del segle XIX per la costa i les illes  africanes del Golf de Guinea,  i va estudiar la vida i costums de les poblacions locals.

Es revisen les seues ventures i desventures, i els estudis a la seua memòria, per fer justicia a aquest personatge tan notori com desconegut de la nostra comarca.

—————————-

El Centro de Estudios del Maestrazgo, acaba de publicar, dentro de la colección Cuadernos, el libro “L’Explorador Andrés (1807-1837)”del que es autor Rafael Monferrer.

El estudio trata sobre el itinerario biográfico de Marcelino Andrés, un médico de Vilafranca, que viajó  a principios del siglo XIX per la costa y las islas  africanas del Golfo de Guinea, y estudió la vida y costumbres de las poblaciones locales.

Se revisan sus venturas y desventuras, y los estudios en su memoria, para hacer justicia a este personaje tan notorio como desconocido de nuestra comarca.