Clausura de las XVIIIes. Jornadas d'Estudis del Maestrat


RESÚM DE LES ACTIVITATS REALITZADES EN LES XVII JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTAT: HISTÒRIA, ART, NATURA I TRADICIONS

 

Atzeneta del maestrat, 7, 8 i 9 d’octubre de 2022

 

Divendres 7 d’octubre

 

A les 18,00h a la Sala d’Exposicions de l’Ajuntament d’Atzeneta del Maestrat es procedeix a la inauguració de les XVIII Jornades d’Estudi del Maestrat amb la intervenció del president del Centre d’Estudis del Maestrat, Ximo Roca i  l’alcalde,Santiago Agustina Segarra.

 

Inicia l’acte Ximo Roca agraint el recolzament de l’Ajuntament d’Atzeneta per a la realització d’estes jornades, a la junta directiva del CEM per la seua organització, els ponents pels seus estudis i els assistents pel seu interès.

 

Recorda els objectius de les mateixes, la importància de conèixer la història, art, tradicions i natura de la comarca del Maestrat i que el CEM puga ser eixa finestra de divulgació de tots estos coneixements que investigadors van descobrint.

 

Seguidament, l’alcalde d’Atzeneta, per a inaugurar les jornades  dona la benvinguda als assistents, agraeix al CEM l’organitzatció estes jornades, que segur ens aportaran informació i coneixements inédits, i desitja siguent unes jornades on disfrutem de l’estada en  Atzeneta. Tot seguit dona per inaugurades les XVIII Jornades d’Estudi del Maestrat.

 

Sobre les 18.30h, Maria Antonia Agut Monferrer, de la Societat Micològica Valenciana, presenta la ponència: Bolets del Maestrat.

 

Una conferència de unes dos hores de durada d’exposició de diferents especies de bolets que s’hi poden trobar en la comarca del Maestrat i Penyagolosa.

Aproximadament unes 600 especies estan catalogades, on moltes estan en els carrascals encara que també hi ha en pinars, arbres i fins i tot en bancals on fa molt de temps que no estan cultivats.

En finalitzar es va contemplar una exposició de diferents varietats on la ponent explicà les característiques i maneres de cuinar-les.

 

 

Seguidament,  va presentar l’exposició sobre les cartes de poblament de la comarca.

 

 

Dissabte, 8 d’octubre

 

A les 10.00h

 

Pablo Medina Gil, de la Diputació de Castelló, presentà la ponència: La mort fa 4000 anys: el paratge de la Cova dels Aragonesos a Atzeneta del Maestrat

 

Estudi sobre l’ús des de la prehistòria de diferents indrets de coves en el terme d’Atzeneta, especialment en les anomenades cova dels Aragonesos i la Cebadeta, a conseqüència de troballes de restes ósses i ceràmiques de l’Edat del Bronze.

Així mateix, es fa un repàs analític de diferents soterraments en diverses cultures a l’Edat del Bronze i posteriors repercussions en les societats posteriors. En moltes coves de la zona s’han trobat  restes ósses, la qual cosa fa pensar que no és fortuït  sinó una costum d’aquelles societats.

 

A les 11.30 comencen les següents comunicacions:

 

Vicent Sampedro Ramos: La maçoneria al Maestrat durant la Restauració

 

Actuacions i fets de diversos personatges de la lògia maçona que ocorregueren en Vinaròs i zona del Maestrat entre els anys 1850 fins 1890.

 

Josep Maria Villarrubia Estrany: Màrtirs de la Germandat de Sacerdots Operaris entre 1936 i 1939.

 

Exposa un treball sobre la vida, obra i martiri de diversos sacerdots durant la Guerra Civil.

 

Juan Luis Porcar Orihuela: Patrimoni cultural i polítiques de memòria a les comarques rurals: un projecte per a Vistabella del Maestrat

 

Diverses organitzacions i col·lectius han recuperat espais i materials de fets històrics, així com recull de testimonis de persones que visqueren l’època.

 

Així mateix, s’han recuperat  itineraris entre masos i senderes que s’utilitzaven en la postguerra.

 

Narcís Tena Sales: La repressió franquista sobre les dones en Sant Jordi, 1938-1940

 

Exposició amb dades estadístiques de la repressió sobre les dones en la comarca i especialment a Sant Jordi a partir de 1938 fins 1940 a conseqüència del fets ocorreguts abans i durant la guerra civil.

 

A les 16.30h continuen amb les següents comunicacions:

 

Miguel Àngel Moliner Tena i Clara Moliner Bellés: Planificació urbana i parcel·lació agrària a Atzeneta del Maestrat, s. XIII i XIV

 

Treball sobre la possible urbanització i parcel·lació d’Atzeneta a partir de la distribució urbana, edificacions notables, pou d’aigua, plaça, forn de la vila…

 

Així mateix, s’exposa una possible parcel·lació agrària per diferents partides del terme en funció dels camins principals que comuniquen amb les poblacions veïnes.

 

Eduard París Muñoz: Atenció, el regne de Castella va estar a punt de passar a mans del regne d’Aragó!

 

Comunicació centrada en l’època del Papa Benedicto XIII, Papa Luna i el Cisma d’Occident on es relata els fets ocorreguts de negociacions a nivell polític per tal de fer abdicar el Papa.

 

Javier Hernández Ruano i Maria Carmen Sánchez López: L’esplendor comercial de Catí i los grafiti de la Casa de la Vila.

 

Comunicació sobre l’estudi minuciós d’unes pintures en l’antiga casa de la Vila de Catí en l’edifici de la Llonja que comporta la situació econòmica i comercial de l’època on el comerç de la llana fou molt important. Suposa una gran riquesa i alhora va afavorir relacions comercials i personals amb els comerciants italians.

 

Pilar Vidal Montferrer: El comportament demogràfic en les localitats del Maestrat històric en el segle passat

 

Estudi demogràfic de la zona rural de la comarca on esdevé una baixada poblacional arreu de pràcticament totes les poblacions. Causes i propostes per a evitar la tendència de despoblament.

 

Queta Ródenas Simón: Cartografia del crim al Maestrat històric

 

La ponent no va poder assistir i Narcís Tena va llegir la comunicació

 

 

Diumenge 9 d’octubre

 

A les 10.00h

 

Merchor Rovira Monfort presenta la ponència: S’està extremant el clima del Maestrat? Anàlisi dels valors extrems de temperatura i precipitacions al Maestrat

 

Exposició  amb multitud de dades i gràfiques sobre la temperatura i precipitacions a Atzeneta des de 1944. Dades de la mateixa estació meteorològica amb els mateixos instruments de mesura i situació.

Exposició molt amena amb comentaris i participació per part dels assistents, on es conclou un augment de la temperatura així com un allargament del període estiuenc.

 

Seguidament es lliurà, per part del president del CEM Ximo Roca Albalat i l’alcalde d’Atzeneta Santiago Agustina Segarra, el premi al treball presentat: Planificació urbana i parcel·lació agrària a Atzeneta del Maestrat, s. XIII-XIV.

 

Així mateix, conclouen les exposicions de les jornades i conviden als assistents a una visita guiada per la població.

 

 

IMG_1283

 

 

 

 




Programa de las XVIIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat


Los días 7, 8 y 9 de octubre del presente año 2022, celebraremos en Atzeneta del Maestrat las XVIIIas. Jornadas d’Estudis del Maestrat, y como se puede apreciar se celebrarán tres ponencias por profesionales en sus respectivas materias así como distintos actos culturales. Os invitamos no faltéis!!!

CARA B CUADRIPTICO CARA A CUADRIPTICO




Convocadas las XVIIIas. Jornadas de Estudios del Maestrat


Durante los días 7,8 y 9 de octubre del presente año 2022. se llevarán a cabo las XVIIIas Jornades d’Estudis del Maestrat, donde se desarrollarán interesantes ponencias por destacados especialistas, así como diversos actos culturales. Os esperamos!!!!.

Cartel del la Jornadas

CARTEL ATZANETA DEFINITIVO.cdr




Firmado convenio de colaboración con el Ayuntamiento de Atzaneta del Maestrat


El pasado 14 de abril se firmó el acuerdo entre el Presidente del Centro de Estudios del Maestrazgo y el Alcalde de Atzaneta del Mestrat, con el fin de llevar a cabo en dicha población el desarrollo de las XVIIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat, durante los días 7,8 y nueve de octubre de 2022.




Acto de entrega de la Medalla de Oro del CEM a Vicente Meseguer y Pere-Enric Barreda


Uno de los actos más emotivos llevado a cabo en el desarrollo de las XVIIas. Jornadas de Estudios del Maestrat, sin duda ha sido la entrega de la Medalla de Oro del CEM, a nuestros compañeros y amigos -que por desgracia ya no están con nosotros- Vicente Meseguer Folch y Pere Enric Barreda i Edo. A los cuales nuestros compañeros y miembros de la JD del CEM Jaume Rolindez y Joan Ferreres dibujaron una sencilla semblanza de lo que fue su deambular por este Maestrazgo.

Con el fin de que las conozcais las adjuntamos.

SEMBLANÇA BIBBLIOGRÀFICA DE VICENT MESEGUER FOLCH

 

Fer una semblança breu de l’amic que va ser Vicent Meseguer Folch, i ho és encara en el record, és una acció que m’ha encomanat la Junta Directiva del Centre d’Estudis del Maestrat i que agraeixo ben de veres pel crèdit que això suposa en la meua persona, en la meua paraula. I la realitzaré, l’acció encomanada, tal com m’ho demana el cor, és a dir, fent ús de l’objectivitat és clar, però també de la subjectivitat feta sentiment..

I així manifesto que Vicent Meseguer Folch va nàixer a Canet lo Roig el dia 26 de març de 1940 i va faltar a Castelló el dia 14 de març de 2008.

L’any 1966 es va casar amb María Rosa Branchat Arín amb qui va tindre tres fills: Rosa, Ana i Vicent. I també val a dir que des de l’any 1985 era Cronista Oficial de la ciutat de Benicarló i des de 1990 de la vila de Canet lo Roig.

Com a formació acadèmica cal manifestar que va formar-se com a Mestre Industrial en les branques Mecànica i Dibuix Tècnic, que es va llicenciar en Geografia i Història per la Universitat de València i que va treballar la docència a l’Institut Joan Coromines de Benicarló.

L’any 1974 va fer equip amb un grup compromès de persones per fundar el “Grupo Arqueológico Puig de la Nao” amb la finalitat de salvar de la destrucció les restes d’un poblat d’ibers, en el qual havien fet vida antics pobladors. Van aconseguir així deturar les voladures que per extraure blocs de pedra es feien en la cantera on hi era al poblat. I val a dir que avui en dia n’està de bonic! I d’acomboiat! I de visitat! Sí, és ben cert que amb l’actuació del·Grupo “Arqueológico Puig de la Nao”, paga la pena el fet de gaudir-lo a dies d’ara.

L’any 1982 també va fer equip amb un altre grup de persones estimadores en valor del nostre territori per fundar el Centre d’Estudis del Maestrat amb la finalitat d’estudiar i difondre la història, la cultura i les tradicions del nostre territori.

Les accions orals i escrites de Vicent Meseguer fetes llibres, fascicles, opuscles, conferències, ponències, jornades, comunicacions… al voltant del nostre Maestrat són incalculables. I tant que sí! I afirmo a més que Vicent Meseguer ha plantat infinitat de llibres a les feixes de secà de la nostra caminada. I que ha exigit, i força, la garantia de la llavor per obtenir el producte més saborós i vertader.

I manifesto també, que la càtedra de la tinta utilitzada ha originat multitud d’elements creients entre els quals es troba la meua pell, ja gastada i malmesa, però… això rai.

La seua humilitat, feta sal i conreu, ha volat sobre castells, masos, marges, aljubs, serralades, cingles, fonts, rius, barrancs, neveres, creus de terme, mollons, pous, basses, barraques de volta, de pedra en sec, cases i casetes, vinyes i vilars… alhora que I l’esperit d’aquest home bo descobria els misteris d’aquesta terra de promissió i ens els feia saber amb paraules o lletres de llana i pedagogia.

Llibres de Vicent? Incomptables. Tan sols n’assenyalo un: LA VILLA DE BENICARLON del qual, l’any 1998 va fer una edició particular amb tapa dura i paper especial i em va lliurar un exemplar amb aquesta dedicatòria: Al meu estimat i admirat amic i poeta Jaume Rolíndez, amb molt d’afecte.

Avui li fem un homenatge in memoriam al qual m’hi afegeixo amb aquestes paraules: HONOR I MEMÒRIA CAP A TU, VICENT MESEGUER FOLCH. GRÀCIES PER TOT.

Jaume Rolíndez Fonollosa. Benassal, 2 d’octubre de 2021

 

La petjada de Pere-Enric Barreda Edo  en la cultura del Maestrat

 L’arribada de Pere-Enric (1964-2014) al Centre d’Estudis del Maestrat va ser com una glopada d’aire fresc i renovador en les Terres del Maestrat, en general, i de Benassal, en particular. El rigor científic, la qualitat lingüística i la innovació de les seves recerces fou espectacular. La seva tasca va influir en molts de nosaltres i en el nivel d’exigència del Centre d’Estudis del Maestrat. De fet, la relació que va tenir Pere-Enric amb aquesta institició fou quasibé des del moment de la seva fundació. Segons explicava Rafael Monferrer, que ens va facilitar les dades bibliogràfiques per aquest homenatge, va ser Mn. Jesús Miralles, quan es conegueren a l’arxiu de Culla, l’any 1983, que Pere-Enric va descubrir el CEM. De tal manera, que al butlletí nº 7 de 1984, apareixia la seva primera aportació titolada: “Les loes de carnestoltes de Benassal”.

La seva relació publicista amb el CEM ha tingut dues etapes. La primera que va de 1984 a 1996 i la segona que va del 2008 al 2014. Aquestes etapes tenen un parèntesi d’uns anys per la seva preparació com a professor titular de Filologia de la Universitat de Barcelona, la recerca i publicació dels llibres d’Ares i de Benassal i la seva gran tasca en la Fundació Carles Salvador. Malgrat tot, Pere-Enric seguia essent subscriptor i soci amb el nº 476. Podem afirmar que va publicar el 25 % de la seva extensa obra al Centre d’Estudis del Maestrat.

En la primera etapa va escriure vint-i-set articles i quatre comunicacions en diferentes Jornades d’Història i Cultura del Maestrat. Van ser investigacions de temàtica històrica molt diversa, sobre les viles de Benassal, Ares, Albocàsser, sobre personatges com mossèn Salvador Roig i la història de la Font d’en Segures.

La segona etapa, va ser més curta però més intensa i poductiva. Tres llibres (Cartes Població del Maestrat, La Inglesuela y su ermita del Cid i Mossèn Jesús Miralles historiador). Quatre articles al butlletí del CEM. Dos comunicacions a les Jornades d’Història. Dos ponències a Salzadella i Càlig, sobre els orígens i les cartes de població del segle XIII. També fou comissari de l’exposició de les Cartes Pobles, que va presentar en vint-i-cinc viles del Maestrat, promocionades pel CEM i per a conmemorar els 750 o 775 aniversari.

El seu retorn i compromís amb el CEM a partir del 2008 paricipant en la Junta Directiva, en el Consell de Redacció, i sobretot com a publicista i orador, va suposar una gran alegria per tots els membres que el coneixíem i l’estimavem. Ho recordó, en primera persona, perquè vaig ser un dels gestors d’aquella recuperació a la ciutat de Barcelona. Una alegria i admiració que va quedar palesa en la seva ponència de la Salzadella “El Maestrat a la documentació de l’època foral” que va deixar bocabadat a tothom. Llegint aquell treball, encara avui, impressiona la immensa tasca investigadora per desenes d’arxius de tot l’estat que el doctor i savi profesor de la U.B. i honorable benassalenc havia fet malgrat la seva joventut.

Des del Centre d’Estdis del Maestrat et donem les gràcies per tot el que ens has aportat com a institció, per tot el que ens has ensenyat individualment en diversos arxius i per tot el que hem disfrutat al teu costat, especialment en les sortides culturals que feiem tots els estius i que vam començar per Benassal, aquell llunyà 2008.

Pere-Enric:

1.- Estem orgullosos d’haver-te conegut i de poder gaudir de la teva amistat.

2.- Has estat un gran company en la tasca comuna de salvar els mots i la cultura.

3.- Perquè t’estimem i no et volem oblidar, et lliurem aquesta merescuda Medalla Honorífica del Centre d’Estudis

Joan Ferreres i Nos

Vicepresident del CEM

 




Afortunadamente las XVIIas. Jornadas d'Estudis del Maestrat han llegado a buen puerto.


Ahora viene un nuevo trabajo para recuperar el año perdido, por culpa del dichoso Covid-19. Ya comunicamos. que las próximas Jornadas se celebrarán en Atzeneta del Maestrat. ahora un pequeño resumen gráfico de lo que han sido las XVIIas. Jornadas.CLOENDA (3-10-2021) XVIIes JORNADEEntrega de premios Entrega de premios.2 Entrega.medallas Exp.Comuniciones IMG.Marco de las XVIIas.Jorn.Premis




Convocadas las XVIIas. Jornadas de estudio del Mestrat en Benassal. "Programa"


TRIPTIC JORNADES BENASSAL 2021




Luz verde a la celebración de las XVIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat en Benassal


Estimados amigos:

En el último webinar mantenido por la Junta Directiva del CEM el día 10 de abril de 2021, se acordó dar luz verde a la celebración de las XVIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat. He aquí el cartel modificado que encabezará dichas Jornadas.

¡¡Os esperamos en Benassal!!

Cartel Benassal




Suspensió de les XVII Jornades d’Estudi del Maestrat


El Centre d’Estudis del Maestrat i l’Ajuntament de Benassal anuncien la suspensió de les XVII Jornades d’Estudi del Maestrat. Història, Natura, Art i Tradicions, que havien de tenir lloc a Benassal, entre el 2 i el 4 d’octubre de 2020.

Les dues institucions han decidit ajornar la trobada a causa de la complicada situació sanitària provocada per la Covid-19 i la impossibilitat de garantir-ne el desenvolupament en les condicions que serien desitjables per tothom.

Així mateix, han acordat dur a terme la celebració d’aquest acte de referència per a tota la comarca històrica del Maestrat quan la situació sanitària ho permeta, una represa que serà anunciada amb l’antelació suficient a través dels canals oficials.

Al davant d’aquesta suspensió, es comunica a totes aquelles persones que ja havien preparat la seua comunicació i el text que se’n deriva, que poden enviar-lo per a ser publicat en el Butlletí del Centre d’Estudis del Maestrat. Més endavant, podran presentar igualment la comunicació en les Jornades quan es duguen a terme.

Finalment, el Centre d’Estudis del Maestrat i l’Ajuntament de Benassal preguen disculpes a ponents, comunicants, assistents i públic en general per les molèsties causades.

Fes clic ací per veure el comunicat oficial




XVIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat


Estimados/as amigos/as: El CEM sigue trabajando para llevar a buen término las XVIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat. Os presentamos el cartel que encabezará dichas Jornadas.

Encantados de recibiros en Benassal.cartel Benassal