Invitació Expo Memòria oblidada Sant Jordi

EXPOSICIÓ PATRIMONI OBLIDAT, MEMÒRIA LITERÀRIA


El dijous 5 d’octubre tindrà lloc a la vila de Sant Jordi, la inauguració de l’exposició Patrmoni oblidat, memòria litèraria.

L’exposició romandrà fins al dia 14 d’octubre a la Casa de Cultura i serà una de les diverses activitats culturals que es desenvoluparan al municipi, en motiu de les XVI Jornades d’Estudi del Maestrat
Bandolers Cervera

Exposició Terra de bandolers a Cervera del Maestrat


El dissabte 21 d’abril continua el cicle de presentacions de l’exposició Terra de badolers, comissariada per Joan Ferreres i Nos.

En aquesta ocasió l’ermita de sant Sebastià, espai que tant bé coneixien alguns dels personatges com Felipe Marimon, serà el lloc carismàtic escollit. D’aquest i d’altres nissages famíliars tindrem ocasió d’aprofundir-ne en l’acte de presentació.

A més de la presentació, estarà a la venda el catàleg de l’exposició, edició bilingüe en català i castellà.

Organitza: Centre d’Estudis del Maestrat; Associació cultural pro-restauració de l’ermita de sant Sebastià

Col·labora: Ajuntament de Cervera
Memòria glaçada. La gelada del 1956


La Gelada de 1956 a Cervera

El dia 20 de gener de 2018, tindrà lloc a Cervera del Maestrat la presentació de l’exposició: Memòria glaçada: la Gelada de 1956.

Es tracta d’un projecte de Terres de cruïlla, en el qual han participat diverses entitats de banda i banda del riu Sénia, entre elles el Centre d’Estudis del Maestrat.

El resultat ha estat una exposició que analitza i descriu les causes i conseqüències d’aquell fet meteorològic que tant va afectar a les nostres comarques.

Amb la presentació de l’exposició i el catàleg, hi haurà una intervenció a càrrec de Casto Sorlí.  Seguidament, es realitzarà un debat amb la intervenció de diversos veïns.

Dia:  Dissabte 20 de gener de 2018. Hora: 11h-13 h. Lloc: Ermita de Sant Sebastià (Cervera).

Posteriorment, l’exposició estarà disponible en altres poblacions del Maestrat, Baix Ebre i Montsià.

Per a més info: Terres de CruÏlla. Projecte Gelada 1956
inauguracio-terra-bandolers

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ TERRA DE BANDOLERS A BENICARLÓ


El divendres 22 d’abril, a les 20.00 h, es va inaugurar al Saló Gòtic de l’antic Ajuntament de Benicarló, l’exposició “TERRA DE BANDOLERS”, organitzada el CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT.

L’acte va comptar amb la presencia de l’autor del catàleg de l’Exposició, i comissari de l’Exposició, l’historiador del Maestrat, Joan Ferreres Nos.

L’acompanyava l’autor dels dibuixos que recreen l’època del bandolerisme, Joan Carles Ronchera Beltrán.

Mes d’una quarentena de persones, així com la Dama del CEM, a les properes festes patronals, Maria Vidal Marzal,  van seguir les explicacions de l’historiador, que va contextualitzar les causes del fenòmen bandoler, i va relatar alguna de les accions que els bandolers, van dur a terme per les terres del Maestrat, els Ports, el Montsía i les Terres de l’Ebre durant els segles XVI i XVII.

Desprès de la seua estada a Benicarló, el CEM, oferirà de forma gratuïta l’Exposició “TERRA DE BANDOLERS” als Ajuntaments dels pobles del Maestrat, que la vullguen exposar.

Sens dubte una exposició molt interessant,  sobre un tema poc conegut i sorprenent del passat de la nostra comarca.
bandolers

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ TERRA DE BANDOLERS


EL CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT,inaugurarà al Saló Gòtic del vell Ajuntament Benicarló, el divendres dia 22 d’abril, a les 20 hores l’exposició TERRA DE BANDOLERS.

 

A l’exposició, es presenta l’activitat bandolera dels segles XVI i XVII per les terres del Maestrat, Ports de Morella, Montsià i Terres de l’Ebre.

 

Serà presentada per l’autor dels textos i comissari de l’exposició, Joan Ferreres Nos, i també assistirà, el dibuixantJoan Carles Ronchera Beltran.

 

L’entrada es lliure.

 

Vos Esperem !!!
bandolers

NOVA EXPOSICIÓ DEL CEM: TERRA DE BANDOLERS


El Centre d’Estudis del Maestrat, aquest més d’abril, inaugurarà a Benicarló una magnífica exposició titolada “TERRA DE BANDOLERS”.

Es presenta l’activitat bandolera dels segles XVI i XVII per les terres del Maestrat, Ports de Morella, Montsià i Terres de l’Ebre.

La millor que s’ha fet mai arreu de l’estat per la seva estructura, qualitat històrica, imatges originals i àmplia documentació.

Va acompanyada d’un llibre-catàleg que contextualitza el fenomen bandoler per una cinquantena de pobles de les comarques esmentades.

L’Exposició s’estructura al voltant dels següents apartats :

1) Bandolerisme modern al Maestrat,

2) Tipus de Bandolerisme,

3) Causes primàries del Bandolerisme,

4) Causes secundàries del Bandolerisme,

5) La corrupció administrativa,

6) Institucions contra el Bandolerisme,

7) La quadrilla del Serrut de Morella,

8) Presons famoses del Maestrat,

9) Llocs de bandolers al Maestrat,

10) Llocs de bandolers a les Terres de l’Ebre.

El CEM anunciarà com la podran exposar tots els Ajuntaments que vulguin tenir-la.
carles salvador

EXPOSICIÓ CARLES SALVADOR


Convidats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Centre d’Estudis del Maestrat, va estar present el dijous 17 de setembre de 2015, a l’acte inaugural de l’Exposició “Carles Salvador i el seu temps”.

 

Els blocs temàtics  que conformen l’exposició,  i que son : 1)  ‘La vida nova. Família, ciutat i Universitat’; 2)  ‘Mestre de Benassal. L’escola i el territori’; 3)  ‘La república de les lletres. L’escriptura: art i espectacle’;  4) ‘València capital. La societat moderna: política, educació, llengua’;  5)  ‘La poesia valenciana en 1930. Els literats valencians i la modernitat’;  6) ‘Mestre de Benimaclet. Ensenyar, escriure en temps difícils’; i 7) Les noves generacions. La llengua i la cultura contemporànies’;  reflecteixen perfectament els  aspectes fonamentals de la trajectòria humana de Carles Salvador i la seua estima per la llengua, l’educació i la terra.

 

L’exposició estarà oberta a la ciutat de València, fins al 29 de novembre de 2015, a la Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

 

No us la perdeu.
cpbena300x500

PRESENTACIÓ A BENASSAL DE L’EXPOSICIÓ DE CARTES DE POBLAMENT AMB MOTIU DEL 775 ANIVERSARI DE LA SEUA CARTA POBLA


El dissabte dia 10 de maig de 2014, a les sis de la vesprada i davant d’un nombrós públic, es va inaugurar a l’edifici de la Mola, a Benassal, l’exposició de Cartes de Poblament, que patrocina el Centre d’Estudis del Maestrat i de la que és comissari el desaparegut company Pere-Enric Barreda,  dins dels actes de commemoració del 775 aniversari de l’atorgament de la carta pobla de Benassal.

 

Mari Luz Monterde, Alcaldessa de la localitat, Ximo Roca, President del CEM i Rafael Monferrer, membre de la Junta Directiva del CEM, van assistir a la inauguració de l’exposició i, en els seus parlaments, van coincidir en donar-li a l’acte la valoració d’homenatge i reconeixement al Dr. Pere-Enric Barreda i Edo, professor de la Universitat de Barcelona, membre del Consell de Redacció i de la Junta Directiva del Centre d’Estudis del Maestrat i autor del catàleg de l’exposició.
cat2

Exposició Aus Comunes al Maestrat


El CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT (CEM), ofereix als Ajuntaments, Escoles, Instituts i Associacions de la comarca del Maestrat, una exposició sobre les AUS COMUNES AL MAESTRAT, exposició que hem organitzat amb la col·laboració del Grup Au d’Ornitologia, amb panells d’aquarel·les de Javier Barreda Carbó, ornitòleg i professor de dibuix de l’IES Porcar de Castelló i que està acompanyada d’una completa guia de les aus amb 64 pàgines amb la descripció de les aus mes comunes a la comarca.

A més de la pròpia exposició, el Grup Au d’Ornitologia ofereix la possibilitat de completar la visita a l’exposició amb activitats d’anellament o de cens d’aus a la població on s’expose, per a aprofondir en el tema, i traure mes profit a la visita.

Aquesta segona Exposició que organitza el CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT (CEM), s’ofereix a tots els pobles que conformen la comarca del Maestrat, també de manera totalment gratuïta.

Teniu la fitxa de sol.licitut i la informació de les dates disponibles a l’apartat “Exposicions”, del menú desplegable d’aquesta web.

______________________

 

El CENTRO DE ESTUDIOS DEL MAESTRAZGO (CEM), ofrece a los Ayuntamientos, Escuelas, Institutos y Asociaciones de la comarca del Maestrat, una exposición sobreAVES COMUNES EN EL MAESTRAZGO, exposición que hemos organizado con la colaboración del Grup Au d’Ornitologia, con paneles de acuarelas de Javier Barreda Carbó, ornitólogo y profesor de dibujo del IES Porcar de Castellón y que está acompañada de una completa guía de las aves con 64 páginas con la descripción de las aves más comunes en la comarca.

Además de la propia exposición, el Grup Au d’Ornitologia ofrece la posibilidad de completar la visita a la exposición con actividades de anillamiento o de censo de aves en la población donde se exponga, para profundizar en el tema, y sacar más provecho a la visita.

Esta segunda Exposición que organiza el CENTRO DE ESTUDIOS DEL MAESTRAZGO (CEM), se ofrece a todo los pueblos que conforman la comarca del Maestrat, también de manera totalmente gratuita.

Tenéis la ficha de solicitud y la información de las fechas disponibles en el apartado “Exposiciones”, del menú desplegable de esta web.