Memòria glaçada. La gelada del 1956


La Gelada de 1956 a Cervera

El dia 20 de gener de 2018, tindrà lloc a Cervera del Maestrat la presentació de l’exposició: Memòria glaçada: la Gelada de 1956.

Es tracta d’un projecte de Terres de cruïlla, en el qual han participat diverses entitats de banda i banda del riu Sénia, entre elles el Centre d’Estudis del Maestrat.

El resultat ha estat una exposició que analitza i descriu les causes i conseqüències d’aquell fet meteorològic que tant va afectar a les nostres comarques.

Amb la presentació de l’exposició i el catàleg, hi haurà una intervenció a càrrec de Casto Sorlí.  Seguidament, es realitzarà un debat amb la intervenció de diversos veïns.

Dia:  Dissabte 20 de gener de 2018. Hora: 11h-13 h. Lloc: Ermita de Sant Sebastià (Cervera).

Posteriorment, l’exposició estarà disponible en altres poblacions del Maestrat, Baix Ebre i Montsià.

Per a més info: Terres de CruÏlla. Projecte Gelada 1956
Traiguera i el Maestrat a l'Edat Mitjana


presentacio_traiguera_301217
Benassal i el Maestrat històric en l'època medieval

Sant Mateu (8-7-2017)

LA NOVA MONTESA REIAL (1587- 1651)

pedra

XERRADA SOBRE LES CONSTRUCCIONS DE PEDRA EN SEC


El CEM ha organitzat per al proper Divendres 20 de novembre de 2015, a les 19:00 hores, al Saló Gòtic de l’ antic Ajuntament de Benicarló, a una xerrada sobre ”Les construccions de pedra en sec”, a càrrec de Javier Folch i Julio Monfort.

 

Javier Folch es nascut a Tírig l’any 1955. Llicenciat en Ciències Químiques. Cap de laboratori de una empresa química. Interessat amb la pedra en sec. Coautor de un inventari de les barraques de pedra en sec del terme municipal de Tírig, amb unes 1450 inventariades. Membre de la directiva del Centre d’Estudis del Maestrat (CEM).

 

Julio Monfort Tena, va nàixer a Vilafranca l’any 1956, es Enginyer Tècnic Agrícola. Treballa al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Estudiós de la pedra en sec es coautor del llibre “Els Homens i les pedres. La pedra en sec a Vilafranca”. Com a president de l’Associació Cultural “Tota pedra fa paret” de Vilafranca va coordinar l’organització, l’any 2011, de la VI TROBADA DE LA PEDRA EN SEC a aquesta població.

És membre del Centre d’Estudis del Maestrat; i del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, on coordina els treballs d’inventari de construccions de pedra en sec de la comarca, i de l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre, localitat on resideix.

 

L’acte es gratuït i obert a tot el públic interessat en les tradicions i la cultura de la comarca del Maestrat.

 

Esperem la vostra assistència.
families

ACTES CEM - 26 i 27-06-2015


El CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT, té programats per al proper cap de setmana del 26 i 27 de Juny, dos interessants actes culturals, en els quals esperem la participació dels nostres socies i amics, ja que els actes son d’entrada lluire.

 

Divendres, 26 de Juny de 2015,  a les 20:00 h,  al Saló Gòtic del Ajuntament Vell de Benicarló, l’Arquitecte i Inspector de Patrimoni de la Generalitat Valenciana,Arturo Zaragozá Catalán, donarà una conferència amb el títol “Talleres de Escultura Medieval Valenciana”, on es farà una especial referència a la relació dels tallers amb el territori del Maestrat.

 

Dissabte, 27 de Juny de 2015, a les 18:00 h, al Magatzem de la Mar de Benicarló, el nostre company Jaume Rolindez Fonollosa i Pedro Manchón Pau,presentaran el llibre, editat per Onada Edicions, amb la col.laboració del Centre d’Estudis del Maestrat, “Families Tradicionals de Benicarló”. El llibre, por porta por subtítol “Cinquanta Renoms – Volum I” es una recopilació de la història d’algunes de les families mes antigues i conegudes de Benicarló.
logo-cem-450

Carta Població Salzadella


Per celebrar els 775 anys de la concessió de la Carta de Població de la Salzadella, el CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT, i l’Ajuntament de la Salzadella, han organitzat per al proper dia 21 de Desembre de 2013,  a les 19 hores,  a la Casa de la Cultura del mateix poble, C / Sant Vicent,   7, una conferència  que porta per títol  “775 anys de la concessió de la Carta de Població, naixement de l’actual  Salzadella”.  La conferència será a càrrec de Pere-Enric Barreda (Universitat de Barcelona).

Presidiràn l’acte l’I.lustrissim Sr. Alcalde de la Salzadella, Sr. Cristóbal Segarra, i el President del Centre d’Estudis del Maestrat, Joaquim Roca.

__________________

Para celebrar los 775 años de la concesión de la Carta de Población de la Salzadella, el CENTRO DE ESTUDIOS DEL MAESTRAZGO,  y  el Ayuntamiento de la Salzadella, han organizado para el próximo día 21 de Diciembre de 2013,  a las 19 horas,  en la Casa de la Cultura del mismo pueblo, C / San Vicente nº 7, una conferencia  que lleva por título  “775 anys de la concessió de la Carta de Població, naixement de l’actual  Salzadella”.  La conferencia será a cargo de Pere-Enric Barreda (Universitat de Barcelona).

Presidirán el acto el Ilustrísimo Sr. Alcalde de la Salzadella, Sr. Cristóbal Segarra, y el Presidente del Centro  de Estudios del Maestrazgo,  Joaquín Roca.