Convocatoria de las XVIIas. Jornadas de Estudio del Maestrat


Convocatoria de las XVIIas. Jornadas

 
Mapa Piolet Cervera

Mapa Cervera del Maestrat-Càlig. Editorial Piolet


Al llarg d’aquestes últimes setmanes ha tingut lloc la presentació del mapa Cervera del Maestrat-Càlig a diverses viles del Maestrat. Es tracta d’una publicació de la Editorial Piolet i que se centra en difondre diverses rutes senderistes.

En aquesta es pretén difondre també, a més de la cartografia, altres elements patrimonials, naturals i turístics com: paratges, pedra en sec, fonts, sénies… Geogràficament abarca els termes municipals de Cervera i Càlig, així com bona part de Benicarló, La Jana i Sant Jordi.

El dissabte 2 de novembre es realitzava la última presentació a Cervera, amb una introducció a l’evolució cartogràfica local, baix el suport del Centre d’Estudis del Maestrat. Editat a escala 1:20.000, els amants de la natura, l’esport i el patrimoni del Maestrat ja tenen una eina més al seu abast.

 
Joan Ferreres

SOPAR DE LLETRES ONADA EDICIONS


Per a veure el vídeo, feu clic en la següent imatge:

Joan Ferreres
logo-cem-20161102

CONVOCATORIA ASAMBLEA GENERAL ORDINARIA - 17/12/2016


ASAMBLEA GENERAL ORDINARIA – 17/12/2016

 

En reunión mantenida por la Junta Directiva del CEM, el día 22 de octubre de 2016, se acordó celebrar Asamblea General Ordinaria el día 17 de diciembre de 2016,  en la sede del CEM, calle Mayor, 3 de Benicarló a las 10:30 horas, en primera convocatoria, y a las 11:00 horas en segunda en caso de no haber quorum, con el siguiente orden del día:

 

1º.- Lectura y aprobación, si procede, del acta anterior.

2º.- Informe de actividades llevadas a cabo por el CEM.

3º.- Informe de Tesorería.

4º.- Programa de actividades para el próximo año.

5º.- Propuesta de concesión de la Medalla del CEM a Pere- Enric Barreda.

6º.- Adhesión, si procede, del CEM a la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià (FIECOV).

7º.- Ruegos y preguntas.

 

En Benicarló a 29 de octubre de 2016.
img_2314

LES XV JORNADES D'ESTUDI DEL MAESTRAT UNA FITA PER LA CULTURA AL MAESTRAT


       LES XV JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT UN REFERENT PER A LA COMARCA

 

Els passats dies 7  ,8  i 9 d ‘octubre, tal i com estava previst, es van desenvolupar a Xert, les XV Jornades d’Estudi del Maestrat, amb total normalitat i dintre dels horaris inicialment establert, els ponents i comunicadors van anar exposant els seus estudis sobre la història, la paleontologia, les arts, la natura, i en general sobre tot allò que conforma la cultura de la comarca del Maestrat.

 

A les Jornades van assistir mes de 100 de persones, de molts de pobles de la comarca, amb diferents trajectòries professionals i personals, representants d’associacions culturals del pobles del Maestrat, però totes elles amb el denominador comú del seu interès en la cultura al Maestrat.

 

Cal destacar, i volem agrair, l’encert de l’Associació Cultural Font de l’Albi, de Xert, per triar l’Església Vella, com a marc de celebració de les Jornades, la col.laboració constant i dedicació de tots els seus membre durant els tres dies que vam estar a Xert i la seua organització perfecta per a que les Jornades es desenvoluparen sense contratemps.

 

Volem agrair a tots els assistents a les Jornades la seua presència i el seu interès per la cultura del Maestrat, i molt especialment a l’Ajuntament de Xert, la seua col.laboració i recolzament en tot moment al Centre d’Estudis del Maestrat, també volem donar un especial agraïment per la seua contribució a les Jornades, als ponents, Arturo Zaragozá, Joan F. Mateu, Vicenç M. Rosselló,  i Vicent Royo Pérez, per l’alt nivell de les seus ponències,  a Francesca Segura i a Arturo Zaragozá i Joan F. Mateu, per fer-nos de guia durant les visites, a tots els comunicants, per la seua voluntat d’estudi del Maestrat,  a Jaume Rolíndez, per la presentació poètica, al Grup de Danses La Barcella, per la seua actuació, i  a Joan Micó i Josep Meseguer, per la seua inestimable ajuda durant tots el mesos de preparació de les Jornades i els tres dies que vam estar a Xert.

 

A tots ells, el reconeixement del Centre d’Estudis del Maestrat, per l’èxit de les XV Jornades d’Estudi del Maestrat.

 

1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 15 img_2530 17

 
joan-ferreres-300x500

PREMI MAESTRAT VIU PER A JOAN FERRERES I NOS


El nostre company Joan Ferreres i Nos, vicepresident el CEM, ha segut guardonat per l’associació Maestrat Viu, amb el premi Carles Salvador a la seua trajectòria personal, en que es reconeix la importància dels seus estudis dedicats al Maestrat, molts d’ells editats pel CEM.

L’entrega dels premis Maestrat Viu, será aquest dissabte 21 de maig al Santuari de la Font de la Salut,  a Traiguera.

Ens alegrem per Joan, i pel que implica de reconeiximent als anys de treball per la nostra comarca.

¡ Enhorabona Joan !
inauguracio-terra-bandolers

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ TERRA DE BANDOLERS A BENICARLÓ


El divendres 22 d’abril, a les 20.00 h, es va inaugurar al Saló Gòtic de l’antic Ajuntament de Benicarló, l’exposició “TERRA DE BANDOLERS”, organitzada el CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT.

L’acte va comptar amb la presencia de l’autor del catàleg de l’Exposició, i comissari de l’Exposició, l’historiador del Maestrat, Joan Ferreres Nos.

L’acompanyava l’autor dels dibuixos que recreen l’època del bandolerisme, Joan Carles Ronchera Beltrán.

Mes d’una quarentena de persones, així com la Dama del CEM, a les properes festes patronals, Maria Vidal Marzal,  van seguir les explicacions de l’historiador, que va contextualitzar les causes del fenòmen bandoler, i va relatar alguna de les accions que els bandolers, van dur a terme per les terres del Maestrat, els Ports, el Montsía i les Terres de l’Ebre durant els segles XVI i XVII.

Desprès de la seua estada a Benicarló, el CEM, oferirà de forma gratuïta l’Exposició “TERRA DE BANDOLERS” als Ajuntaments dels pobles del Maestrat, que la vullguen exposar.

Sens dubte una exposició molt interessant,  sobre un tema poc conegut i sorprenent del passat de la nostra comarca.
dama

EL CEM TINDRÀ DAMA A LES FESTES DE BENICARLÓ


El 2 d’abril, representants del Centre d’Estudis del Maestrat, entre rams de flors adolescents, van lliurar a la senyoreta Maria Vidal Marzal la banda de Dama de Festes que li serà imposada per la Reina la nit de la Proclamació de la Reina, Dulcinea i Dames de la Cort d’Honor de l’any 2016.

L’acte va tindre lloc a la llar de la família Vidal Marzal, i en representació del CEM, Antonio Cuenca li va fer a mans la banda acreditativa i Jaume Rolíndez li va dedicar un emotiu poema sobre el Maestrat.

Un acte senzill, però intens, que va omplir d’emoció a Maria, família i amics i amigues que l’acomboiaven.
medalla

L'AJUNTAMENT DE VILAFRANCA HA CONCEDIT LA MEDALLA DE LA VILA A RAFAEL MONFERRER GUARDIOLA


L’Ajuntament de Vilafranca, amb motiu de la commemoració del 777é aniversari de l’atorgament de la seua carta de poblament, ha concedit la Medalla de la Vila al company del Centre d’Estudis del Maestrat i Membre de la Junta Directiva Rafael Monferrer Guardiola. Enhorabona!
dictada-occitana

DICTADA OCCITANA 2016


El propers divendres 29 i dissabte 30 de Gener, es farà a l’ermitori de Sant Pau d’Albocàsser, la XIX Dictada Occitana, organitzada per l’ Associació Oc – València i Amics del Bureo, per tal de passar uns dies amb un ambient festiu, i donar a coneixer i promocionar la cultura Occitana.

El Centre d’Estudis del Maestrat, col.labora a l’acte.

Per a mes informació podeu consultar la web de Oc – València:
www.oc-valencia.org

Teniu la programació completa al Facebook del CEM, que està enllaçat en aquesta mateixa pàgina.