nadal-cem

NADAL 2016

logo-cem-20161102

CONVOCATORIA ASAMBLEA GENERAL ORDINARIA - 17/12/2016


ASAMBLEA GENERAL ORDINARIA – 17/12/2016

 

En reunión mantenida por la Junta Directiva del CEM, el día 22 de octubre de 2016, se acordó celebrar Asamblea General Ordinaria el día 17 de diciembre de 2016,  en la sede del CEM, calle Mayor, 3 de Benicarló a las 10:30 horas, en primera convocatoria, y a las 11:00 horas en segunda en caso de no haber quorum, con el siguiente orden del día:

 

1º.- Lectura y aprobación, si procede, del acta anterior.

2º.- Informe de actividades llevadas a cabo por el CEM.

3º.- Informe de Tesorería.

4º.- Programa de actividades para el próximo año.

5º.- Propuesta de concesión de la Medalla del CEM a Pere- Enric Barreda.

6º.- Adhesión, si procede, del CEM a la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià (FIECOV).

7º.- Ruegos y preguntas.

 

En Benicarló a 29 de octubre de 2016.
img_2314

LES XV JORNADES D'ESTUDI DEL MAESTRAT UNA FITA PER LA CULTURA AL MAESTRAT


       LES XV JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT UN REFERENT PER A LA COMARCA

 

Els passats dies 7  ,8  i 9 d ‘octubre, tal i com estava previst, es van desenvolupar a Xert, les XV Jornades d’Estudi del Maestrat, amb total normalitat i dintre dels horaris inicialment establert, els ponents i comunicadors van anar exposant els seus estudis sobre la història, la paleontologia, les arts, la natura, i en general sobre tot allò que conforma la cultura de la comarca del Maestrat.

 

A les Jornades van assistir mes de 100 de persones, de molts de pobles de la comarca, amb diferents trajectòries professionals i personals, representants d’associacions culturals del pobles del Maestrat, però totes elles amb el denominador comú del seu interès en la cultura al Maestrat.

 

Cal destacar, i volem agrair, l’encert de l’Associació Cultural Font de l’Albi, de Xert, per triar l’Església Vella, com a marc de celebració de les Jornades, la col.laboració constant i dedicació de tots els seus membre durant els tres dies que vam estar a Xert i la seua organització perfecta per a que les Jornades es desenvoluparen sense contratemps.

 

Volem agrair a tots els assistents a les Jornades la seua presència i el seu interès per la cultura del Maestrat, i molt especialment a l’Ajuntament de Xert, la seua col.laboració i recolzament en tot moment al Centre d’Estudis del Maestrat, també volem donar un especial agraïment per la seua contribució a les Jornades, als ponents, Arturo Zaragozá, Joan F. Mateu, Vicenç M. Rosselló,  i Vicent Royo Pérez, per l’alt nivell de les seus ponències,  a Francesca Segura i a Arturo Zaragozá i Joan F. Mateu, per fer-nos de guia durant les visites, a tots els comunicants, per la seua voluntat d’estudi del Maestrat,  a Jaume Rolíndez, per la presentació poètica, al Grup de Danses La Barcella, per la seua actuació, i  a Joan Micó i Josep Meseguer, per la seua inestimable ajuda durant tots el mesos de preparació de les Jornades i els tres dies que vam estar a Xert.

 

A tots ells, el reconeixement del Centre d’Estudis del Maestrat, per l’èxit de les XV Jornades d’Estudi del Maestrat.

 

1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 14 15 img_2530 17

 
cartell cem 2016 - 300x500

LLISTA DE COMUNICACIONS DE LES JORNADES DE XERT


 

El proper cap de setmana a Xert, farem la XV edició de les JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT. 

 

Els dies 7,8 i 9 d’octubre ens trobarem totes les persones interessades per la cultura del Maestrat, per a gaudir de les ponències, comunicacions, taules rodones, presentació de llibres, visites guiades, i de tot el seguit d’actes que conformen el programa d’aquestes Jornades.

 

Si encara no vos heu inscrit, esteu a temps de fer-ho amb el formulari que hi ha en aquesta mateixa web, dins de l’apartat Jornades.

 

Vos adjuntem el llistat de les comunicacions-xert amb els horaris i les persones que les presentaran. 

 

Ens veiem a Xert !!!

 
foto presentacio xert

PRESENTACIO D'ACTIVITATS A XERT


EL MAESTRAT S’ORGANITZA COM A COMARCA AL VOLTANT DE LES ENTITATS CULTURALS I DE L’ESTUDI DE LA HISTÒRIA

 

Es presenten els programes de la Primera trobada d’entitats del Maestrat i les Jornades d’Estudi del Maestrat que tindran lloc a Xert entre setembre i octubre

 

 

El Centre d’Estudis del Maestrat (CEM), el col·lectiu Maestrat Viu (MViu) i l’entitat local Associació Cultural Font de l’Albi (Acfa-XERT) presentaren divendres passat el programa de la Primera Trobada d’Entitats del Maestrat i de les Jornades d’Estudi del Maestrat que tindran lloc a Xert el setembre i l’octubre de 2016, en el marc del 825è aniversari de la carta de donació de la Barcella.

 

CARTELL TROBADA ENTITATS

TROBADA D’ENTITATS DEL MAESTRAT

El Centre d’Estudis del Maestrat (CEM) i el col·lectiu Maestrat Viu (MViu) han convocat més de 30 associacions culturals locals a la Primera Trobada d’entitats del Maestrat per tal de repensar, coordinar i projectar l’activitat associativa de les entitats de la comarca. La trobada, que tindrà lloc el dia 10 de setembre a Xert, s’ha presentat com una jornada de treball distesa que acull conferències, debats, visites guiades i concerts de música.

 

El programa s’obre a les 10 del matí amb la conferència del professor del Departament de Geografia de la Universitat de València Joan Carles Membrado, titulada “L’organització territorial valenciana. Els cas del Maestrat” i que emmarcarà la temàtica de la jornada. A continuació, la taula redona “Comarcalització i activitat cultural. Exemples i referents per al Maestrat” permetrà prendre en consideració els models existents més immediats a partir de les aportacions de membres de col·lectius territorials d’Aragó, Catalunya i el País Valencià. Al final del matí, es preveuen tres grups de debat per analitzar les possibilitats de treballar coordinadament a fi d’augmentar la repercussió i la qualitat dels actes.

 

La primera trobada d’entitats es completarà amb el programa de la vesprada, que acull un dinar de germanor entre els participants a la Trobada, una visita guiada al Xert retrospectiu, la descoberta d’un cartell commemoratiu i, com a plat fort, a les set de la vesprada el concert de l’acordionista Carles Belda per presentar l’espectacle “24 Rumbes per diatònic” que estarà obert al públic en general.

 

Per a inscriure-vos a la Trobada podem omplir el formulari  que es troba al següent enllaç : http://goo.gl/forms/QwL86ZYvReVspA7E3

 

PROGRAMA TROBADA D’ ENTITATS DEL MAESTRAT

 

cartell cem 2016 - 300x500

JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT

Els dies 7, 8 i 9 d’octubre el Centre d’Estudis del Maestrat celebrarà també a Xert les XV Jornades d’Estudi del Maestrat que des de fa més de trenta anys organitza bianualment amb la intenció d’aplegar estudiosos i estudis per analitzar la història, el patrimoni i la cultura del Maestrat.

 

El programa de les Jornades d’Estudi del Maestrat es desplega al llarg dels tres dies habituals. Divendres 7 d’octubre intervindrà el catedràtic de geografia Joan F. Mateu, que presentarà la ponència “Xert, vist per J. Landerer”, i s’inaugurarà l’exposició “Terra de Bandolers”, un recorregut pel bandolerisme del Maestrat en el marc de la diòcesi tortosina.

 

Dissabte, dia 8, el professor emèrit del Departament de Geografia de la Universitat de València, Vicenç M. Rosselló, parlarà sobre “Quatre viles  planificades medievals” i a continuació els investigadors inscrits oferiran les seues comunicacions a tots els assistents, sobre diferents temes relacionats amb l’art, la natura, la història i les tradicions dels pobles del Maestrat. La jornada de dissabte acabarà amb l’actuació del Grup de danses la Barcella de Xert.

 

Diumenge, 8 d’octubre, el professor Vicent Royo oferirà la conferència “Construir i ocupar el territori. La gènesi de la frontera septentrional del Sharq Al-Andalus, des de la perspectiva cristiana (s. xii-xiii)”. En acabar la ponència, es visitarà l’ermita de Sant Pere de la Barcella, guiada per Arturo Zaragozá, i el conjunt hidràulic del Molinar, guiada per Francesca Segura. A continuació, el dinar de germanor i el lliurament dels premis d’investigació que convoca amb motiu de les Jornades l’ajuntament de Xert, dotats de 200 i 100 euros cadascun, clouran les XV Jornades d’Estudi del Maestrat.

 

La inscripció a les jornades la podeu fer omplint el formulari que trobareu en aquesta mateixa web, a l’apartat d’esdeveniments / Jornades.

 

PROGRAMA XV JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT

 

Amb els actes de la Primera Trobada d’Entitats del Maestrat i de les Jornades d’Estudi del Maestrat, Xert es convertirà, després de l’estiu, en la capital cultural del Maestrat.
CARTELL TROBADA ENTITATS

PRESENTACIO PROGRAMA DE LA TROBADA ENTITATS MAESTRAT


Ja tenim preparat el cartell i el programa de la TROBADA D’ENTITATS DEL MAESTRAT, que es farà el proper dia 10 de  setembre de 2016 a Xert. 

Com ja sabeu, la TROBADA D’ENTITATS DEL MAESTRAT és una iniciativa del Centre d’Estudis del Maestrat i de Maestrat Viu que pretén repensar, coordinar i projectar l’activitat associativa de les diferents entitats culturals de la comarca.

 

El programa de la Trobada, es presentarà aquest divendres 29 de juliol al local multiusos de Xert  a  les 20 h, i totes les Associacions de la comarca, esteu convidats a assistir-hi, i estarem molt agraïts si ens acompanyeu, encara que estem en ple mes de juliol, perquè l’ocasió s’ho mereix.

 

Us avancem que es tracta una completa programació en què hi caben les conferències, les taules redones, els grups de debat, les activitats lúdiques, les visites guiades i els concerts.Benvinguts a la nova web del CEM


LOGO GRAN JPG 500x500

 

EL CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT, FA PUBLICA LA SEUA NOVA WEB.

La nova web del CEM, ha estat  creada per Racó Digital, i com podeu comprovar te un format totalment nou, amb més continguts, més idiomes, més imatges i moltes més novetats que podeu anar descobrint recorrent les seues pàgines.

L’apartat de socis, encara no el tenim operatiu i esperem que puga estar operatiu en breu.

Esperem que continueu visitant-nos, seguint les nostres activitats i vos convidem a col.laborar amb nosaltres en l’estudi i la divulgació de la cultura al Maestrat.

Ens podeu fer qualsevol comentari o suggeriment sobre la nova web, amb el formulari que hi ha a l’apartat de contacte.

Moltes gràcies per seguir-nos.

 

 

 
expo_meravelles_geologiques_cs

DIA DEL SOCI 2016


Benvolguts Socis del CEM :

Des de fa uns anys el Centre d’Estudis del Maestrat programa una jornada de contacte i germanor entre els membres de la seua Junta Directiva i socis de l’entitat que vullguen assistir.

Aquest any dita jornada està programada al Planetari, al Grau de Castelló, on gaudirem de l’exposició «Meravelles Naturals de Castelló» el proper dissabte, dia 23 de juliol de 2016.

Per tal de poder reservar el dinar és convenient que confirmem la nostra assistència per mitjà de l’email   cemaestrat@hotmail.com

Aquest és, poc més o menys, el programa:

10.30-11h. Quedem directament a la porta del Planetari, al Grau de Castelló. Situat al N del port i inici de la platja.

(Si necessitem un cafè o un mosset, enfront hi ha una cafeteria).

11.15h. Inici visita exposició «Meravelles Naturals  de Castelló».

L’exposició consta de:

-54 fotos-llenç de 100×75 cm.

-45 fotos de 40×50 cm.

-Panells amb textos, dibuixos, esquemes i gràfics explicatius.

Presenta una selecció i variada temàtica de les meravelles naturals de la nostra província. Per cert, «una província ben desconeguda en el àmbit del patrimoni natural i paisatgístic».

Estan representades les muntanyes (pics, moles,) la tectònica (grans plegaments, fractures, ..), els rius (gorges, estrets, salts), rambles, llacunes, formes singulars d’erosió, carst, bufadors, ullals de platja, coves, riu subterrani, costa (penya-segats, cales, goles, etc), marjals, Illes Columbrets, fòssils (breu mostra, dinosaures, ignites, …) i finalitza amb imatges de la Lluna (craters, maria i la seua gènesi).

En general, la gent que la visita es queda molt sorpresa del que veu i del que tenim al nostre territori.

12.30h. Fi visita exposició. Podem visitar altres elements del planetari (exposicions, pèndul).

13h. Refresc.

14h. Dinar. Segurament al restaurant El Mirador del Port (enfront hotel NH, antic Turcosa).  El preu del dinar serà entre 15 i 20 euros.

Si voleu gaudir de la jornada no dubteu a vindre.

Vos esperem !!!
logo-cem-450

NOVA WEB DEL CEM


En pocs dies, el CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT, farà pública la seua nova web.

Hem apostat per canviar totalment el disseny actual i fer-la mes intuitiva, amb mes imatges i mes informació per als nostres seguidors.

La nova web ha estat dissenyada per Racó Digital i aporta a mes d’un disseny innovador, nous continguts, un calendari d’esdeveniments, possibilitat de traducció a varios idiomes, i moltes altres novetats que descobrireu en pocs dies.

Esperem que vos agrade i que continueu visitant-nos per estar informats de les nostres activitats, com heu fet fins ara.

 

 

 

 
b95 350x500

BUTLLETI 95 - JULIOL 2016


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 95 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté les següents  comunicacions presentades a les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Tirig i Les Coves; “El jutjat de pau i els conflictes entorn els drets de pas a Les Coves de Vinromà” de Laura Villaplana Moliner i “Demografia moderna de Les Coves”de Joan Ferreres i Nos.

També trobarem els següents artícles, “La lactatio bernardidel retaule de la Mare de Déu de l’Esperança d’Albocàsser. Una aproximació a la iconografia de Sant Bernat al Maestrat” de Rafael Monferrer, “Un nuevo petroglifo contiguo a la ermita de Albalat en la Ribera de Cabanes-Torreblanca (Castellón)” de Norberto Mesado Oliver, i “Joaquim Salvador Artiga: un reformador de l’educació” de Josep Joaquim Sorlí Moliner.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.