nadal-2015

NADAL 2015

pedra

XERRADA SOBRE LES CONSTRUCCIONS DE PEDRA EN SEC


El CEM ha organitzat per al proper Divendres 20 de novembre de 2015, a les 19:00 hores, al Saló Gòtic de l’ antic Ajuntament de Benicarló, a una xerrada sobre ”Les construccions de pedra en sec”, a càrrec de Javier Folch i Julio Monfort.

 

Javier Folch es nascut a Tírig l’any 1955. Llicenciat en Ciències Químiques. Cap de laboratori de una empresa química. Interessat amb la pedra en sec. Coautor de un inventari de les barraques de pedra en sec del terme municipal de Tírig, amb unes 1450 inventariades. Membre de la directiva del Centre d’Estudis del Maestrat (CEM).

 

Julio Monfort Tena, va nàixer a Vilafranca l’any 1956, es Enginyer Tècnic Agrícola. Treballa al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Estudiós de la pedra en sec es coautor del llibre “Els Homens i les pedres. La pedra en sec a Vilafranca”. Com a president de l’Associació Cultural “Tota pedra fa paret” de Vilafranca va coordinar l’organització, l’any 2011, de la VI TROBADA DE LA PEDRA EN SEC a aquesta població.

És membre del Centre d’Estudis del Maestrat; i del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, on coordina els treballs d’inventari de construccions de pedra en sec de la comarca, i de l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre, localitat on resideix.

 

L’acte es gratuït i obert a tot el públic interessat en les tradicions i la cultura de la comarca del Maestrat.

 

Esperem la vostra assistència.
logo-cem-450

ASSEMBLEA GENERAL CEM - 2015


Estimat/da amic/ga:

Tinc l’honor de comunicar-te, que en reunió mantinguda per la Junta Directiva del CEM el dia 19 de setembre, s’ acordà celebrar ASSEMBLEA GENERAL ORDINARIA, el dia 12 de DESEMBRE de 2015, a la seu del CEM, c/ Major,3 de Benicarló a les 10’30 hores, en primera convocatòria i a las 11:00 hores en segona en cas de no haver quorum, amb el següent orde del dia:

 

1º.- Lectura i aprobació, si s’escau, de l’acta anterior.

2º.-Informe de les activitats realitzades pel CEM.

3º- Informe de Tresoreria.

4º.-Programa d’activitats pel proper any.

5º.-Precs i preguntes.

 

Quedo a la teua disposició per qualsevol aclaració sobre el particular i aprofito l’ocasió per saludar-te atentament.

Benicarló 22 de setembre de 2015

EL SECRETARI

Antonio Cuenca Caballero

 
carles salvador

EXPOSICIÓ CARLES SALVADOR


Convidats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Centre d’Estudis del Maestrat, va estar present el dijous 17 de setembre de 2015, a l’acte inaugural de l’Exposició “Carles Salvador i el seu temps”.

 

Els blocs temàtics  que conformen l’exposició,  i que son : 1)  ‘La vida nova. Família, ciutat i Universitat’; 2)  ‘Mestre de Benassal. L’escola i el territori’; 3)  ‘La república de les lletres. L’escriptura: art i espectacle’;  4) ‘València capital. La societat moderna: política, educació, llengua’;  5)  ‘La poesia valenciana en 1930. Els literats valencians i la modernitat’;  6) ‘Mestre de Benimaclet. Ensenyar, escriure en temps difícils’; i 7) Les noves generacions. La llengua i la cultura contemporànies’;  reflecteixen perfectament els  aspectes fonamentals de la trajectòria humana de Carles Salvador i la seua estima per la llengua, l’educació i la terra.

 

L’exposició estarà oberta a la ciutat de València, fins al 29 de novembre de 2015, a la Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

 

No us la perdeu.
bcem93-500x300

BUTLLETI CEM 93


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 93 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté les següents Comunicacions presentades a les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Tirig i Les Coves;“Tirig de la Valltorta a la Guerra Civil” de Josep Joaquim Sorlí Moliner,“Jurisdicción y poder en la Encomienda Mayor de Les Coves de Vinromà (siglos XVI- XVII)” de Javier Hernández Ruano, “El Maestrat i els Goigs Valencians. Segles XVal XIX” de Josep Mª. Villarrubia-Estrany, i “Los Martí y la baronía de la Casa Blanca. Un título vinculado a Peñiscola” de Iñaki Garrido Yerobi.

També trobarem els articles deJoan Ferreres i Nos, “Ermita de Sant Pere i Sant Bernat de Mont Major de Traiguera”, el de Joan- Hilari Muñoz i Sebastia, “Les Esglesies de Traiguera i el mas dels Estellers l’any 1625”, el de Joan Roig i Vidal, “Hidalguías a Peniscola i la Jana al 1709”, i el de Norberto Mesado Oliver, “Nuevos petroglifos en la Pobla Tornesa, Vilafames y Lucena”.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.
itineraris

ITINERARI PER SANT JORDI


El Centre d’Estudis del Maestrat, vos convida a participar el proper DISSABTE DIA 4 DE JULIOL, A LES 10’30 HORES A SANT JORDI DEL MAESTRAT, a l’itinerari nº 3 de les Terres de Cruïlla, organitzat per l’Associació de Jordiencs Absents, en que farà de guia pel recorregut, el nostre company a la Junta Directiva del CEM, l’historiador Joan Ferreres Nos .
DESCRIPCIÓ ITINERARI Nº 3: Sortirem de la plaça de l’església on ens hem trobat, visitarem el temple parroquial del segle XVIII, veurem els fossars vells i el temple medieval, descobrirem la història de la plaça major amb les cases més significatives i visitarem la casa pairal més antiga del poble coneguda per “Casa del Racó” que van ser al segle XVIII i XIX “Familiars de la Santa Inquisició”, després anirem al molí d’oli tradicional de Tite i finalment el taller de botes d’Abelardo Ripoll, on conclourem la sortida amb un aperitiu.
families

ACTES CEM - 26 i 27-06-2015


El CENTRE D’ESTUDIS DEL MAESTRAT, té programats per al proper cap de setmana del 26 i 27 de Juny, dos interessants actes culturals, en els quals esperem la participació dels nostres socies i amics, ja que els actes son d’entrada lluire.

 

Divendres, 26 de Juny de 2015,  a les 20:00 h,  al Saló Gòtic del Ajuntament Vell de Benicarló, l’Arquitecte i Inspector de Patrimoni de la Generalitat Valenciana,Arturo Zaragozá Catalán, donarà una conferència amb el títol “Talleres de Escultura Medieval Valenciana”, on es farà una especial referència a la relació dels tallers amb el territori del Maestrat.

 

Dissabte, 27 de Juny de 2015, a les 18:00 h, al Magatzem de la Mar de Benicarló, el nostre company Jaume Rolindez Fonollosa i Pedro Manchón Pau,presentaran el llibre, editat per Onada Edicions, amb la col.laboració del Centre d’Estudis del Maestrat, “Families Tradicionals de Benicarló”. El llibre, por porta por subtítol “Cinquanta Renoms – Volum I” es una recopilació de la història d’algunes de les families mes antigues i conegudes de Benicarló.
PROGRAMACIÓN DE CONFERENCIAS ORGANIZADAS POR EL CEM PARA EL AÑO 2015


El Centro de Estudios del Maestrazgo, en base al convenio suscrito con el Ayuntamiento de Benicarló, ha programado para el presente año 2015, dos interesantes conferencias, una durante el mes de junio y otra en el mes de noviembre, en las siguientes fechas:

Viernes 26 de junio de 2015, a las 20 horas, en el Salón Gótico del antiguo Ayuntamiento de Benicaró, a cargo de D. Arturo Zaragoza Catalán con el título de“Talleres de escultura medieval valenciana”.

Arturo Zaragozá Catalán, es Arquitecto Inspector de Patrimonio Artístico de la Generalitat Valenciana. Miembro del International Council of Monuments and Sites , Doctor Arquitecto, Profesor  de Historia de la Arquitectura en el Master  de   Intervención   en  el  Patrimonio Arquitectónico (UPV). Académico de número de la Real Academia de BB.AA. de San Carlos de Valencia, Académico correspondiente de la Real Academia de BB.AA. de San Fernando de Madrid.

Viernes 20 de noviembre de 2015, a las 19 horas, en el Salón Gótico del antiguo Ayuntamiento de Benicarló, a cargo de D. Javier Folch y D. Julio Monfort, con el título de ”Les construccions de pedra en sec”.

Javier Folch es nascut a Tírig l’any 1955. Llicenciat en Ciències Químiques. Cap de laboratori de una empresa química. Interessat amb la pedra en sec. Coautor de un inventari de les barraques de pedra en sec del terme municipal de Tírig, amb unes 1450 inventariades. Membre de la directiva del Centre d’Estudis del Maestrat.

Julio Monfort Tena, va naixer a Vilafranca l’any 1956, es Enginyer Tècnic Agrícola. Treballa al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Estudiós de la pedra en sec es coautor del llibre “Els Homens i les pedres. La pedra en sec a Vilafranca”. Com a president de l’Associació Cultural “Tota pedra fa paret” de Vilafranca va coordinar l’organització, l’any 2011, de la VI TROBADA DE LA PEDRA EN SEC a aquesta població.

És membre del Centre d’Estudis del Maestrat; i del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, on coordina els treballs d’inventari de construccions de pedra en sec de la comarca, i de l’Associació Cultural la Riuada de Móra d’Ebre, localitat on resideix.
foto acte cati 300x500

HOMENATGE A PERE-ENRIC BARREDA A CATÍ


El passat dia 13 de Juny va tindre lloc a Catí un acte d’homenatge a la persona de Pere-Enric Barreda i Edo.

En representació del Centre d’Estudis del Maestrat, va intervindre el seu president, Ximo Roca Albalat, qui va llegir un breu resum de la participació de Pere – Enric al CEM, enmarcant-la en dues etapes diferents, i va ressenyar també la seua obra publicada al nostre Centre.

Ximo Roca, també va voler destacar la seua aportació fonamental al Centre d’Estudis del Maestrat, l’exposició de “Les Cartes de Població del Maestrat”, que ja conta amb 25 seus en les que ha segut exposada a les terres del Maestrat, i de la qual Pere-Enric va ser el comissari, i va fer les conferències inaugurals de moltes d’elles.

Per últim va destacar que “la història dels nostres pobles, la nostra història, no seria la mateixa sense l’aportació que ens ha fet Pere-Enric”.
cervera

VISITA CERVERA 2015


El Centre d’Estudis del Maestrat informa, que el proper dissabte comença el cicle de visites que l’any 2015 coordina el col·lectiu  “Terres de Cruïlla”  a diverses poblacions del Maestrat i de les comarques veïnes. Teniu tota la informació a  https://terresdecruilla.wordpress.com
La primera visita interpretada serà a la població de Cervera del Maestrat (Baix Maestrat).

Els assistents podran gaudir de la visita al Molí de l’Oli, recórrer i conéixer diversos espais del casc urbà.

També es visitarà l’ermita de Sant Sebastià i es finalitzarà la visita al Castell (sarraí, hospitalari i montesià), fonaments del Maestrat històric.

Lloc: Molí de l’Oli (Ctra CV-135, junt al pont de la Rambla).

Dia: Dissabte, 16 de maig de 2015

Hora: 10 h.

Duració aproximada: 3 hores.

Desplaçament en vehicles particulars del Molí fins al nucli urbà.

 

Coordina: Terres de Cruïlla.

Organitzen: Centre d’Estudis del Maestrat i Associació Cultural Pro-Restauració de l’Ermita de Sant Sebastià