b92300x500

BUTLLETÍ 92 CEM


El CEM publicarà en breu i distribuirà entre els seus socis, el número 92 del seu butlletí semestral.

Aquest butlletí conté  l’Acta de les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat, celebrades a Tirig i Les Coves,  i l’article de Joan Ferreres,“L’empremta de Pere-Enric al Centre d’Estudis del Maestrat.

El butlletí també inclou varies comunicacions presentades a les XIVenes Jornades d’Estudi del Maestrat,  la de  Pasqual Boira, titulada “La nevera dels Sans (Catí)”; la de Pepa Balaguer i Luis Vicén, “El Castillo de Peñiscola. Últimas investigaciones sobre la arquitectura conservada”; la de Rafael Monferrer, “Pere-Enric Barreda (1964-2014) Una herencia necessària.”; la d’Aureli Puig, “Notables carlistes a Les Coves de Vinromà”; i la deJuan B. Simó Castillo, “Usos medievales de los espacios del Castillo de Peñiscola”.

Aquest butlletí pot adquirir-se a la seu del CEM o sol·licitar-lo mitjançant aquesta web.

També pots fer-te soci del CEM i per una quota anual de 12 € rebràs al teu domicili per correu ordinari, els dos butlletins anuals que publica el CEM.
?????????????

Convocatòria Assemblea CEM


El Centre d’Estudis del Maestrat, ha acordat celebrar Assemblea General Ordinaria el dia  13 de desembre de 2014, a la seu  del CEM,  C/ Major,3 de Benicarló a les 11 hores, amb el següent ordre del dia:

 

1º.- Lectura i aprovació, si s’escau, de l’acta anterior.

2º.-Informe de les activitats realitzades pel CEM.

3º- Informe de Tresoreria.

4º.-Programa d’activitats per al present any.

5º.-Precs  i preguntes.

 

A les 12 hores i previ acord de la Junta Directiva, en compliment dels articles 17 i 27 dels Estatuts, es convoca Junta General Extraordinària en 1ª convocatòria i a les 12’30 hores en 2ª convocatòria, el mateix dia 13 de desembre i al mateix lloc,  per a tractar de:

 

Punt únic.- Elecció de Carrecs per a la Junta Directiva, es podran presentar TOTS els actuals socis del Centre d’Estudis del Maestrat. A tal fi, els que desitgen formar part de la Junta Directiva deuran manifestar- ho per escrit, fax o e-mail a la Secretaria del CEM, abans del 8 de desembre i estar presents en la Junta General Extraordinària que ara se convoca.

 

2on Congrés UV – IDECOS

 

El passat dia 21 de Novembre, va tindré lloc el 2on Congrés Universitat de València – Instituts d’Estudis Comarcals (IDECOS), en el que el CEM, va estar present un any mes, juntament a altres Centres i Instituts d’Estudis Comarcals i Locals.

Amb una organització perfecta, per part del Vice-rectorat de Participació i Projecció Territorial, es van debatre i comentar, aspectes relatius al Medi Ambient i el Desenvolupament Territorial, i les possibilitats de participació i influència dels IDECOS als seus territoris d’actuació.

Per part del CEM, va presentar una comunicació,  Casto Sorlí Moliner, sobre el Molí de l’Oli de Cervera.

La Universitat de València, ha publicat totes les ponències i comunicacions  que s’han presentat en  aquest  2on Congrés UV- IDECOS,  en una publicació de la pròpia Universitat.
?????????????

El CEM ha visitat la seu de Vinaròs de l’exposició “Pulchra Magistri”


Després de les visites a les seus de Catí, Culla i Benicarló, el CEM ha visitat la seu de Vinaròs de l’exposició “Pulchra Magistri”, organitzada per la Fundació “La Llum de les Imatges”.

Allí hem recorregut amb gran interés, l’interior de la restaurada esglesia arxiprestal de la Mare de Deu de l’Assumpció, i hem pogut admirar les magnifiques obres d’art mobiliari que s’hi exposen.

Totes aquestes visites ens han servit per constatar, una vegada mes, el gran valor del patrimoni cultural del Maestrat, i per poder confirmar que quan aquest patrimoni, es divulga de forma adecuada, es una important eina per donar a coneixer la nostra comarca, que a mes pot servir com a element dinamitzador de l’economia del Maestrat.

Lamentablement amb aquesta exposició desapareix la Fundació “La Llum de les Imatges”,  i també la possibilitat que en noves edicions, es puguessen restaurar i donar a coneixer mes elements del nostre patrimoni cultural.

 

?????????????
Imprimir

JORNADES TIRIG I LES COVES


Ja queden pocs dies per a que comencen

les XIV JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT

Enguany son a Tirig i Les Coves,

els dies 3,4 i 5 d’Octubre de 2014

Si encara no vos heu inscrit,

esteu a temps de fer-ho

Vos esperem !!!
COMUNICACIONS JORNADES 30-09-2014


Ja podeu consultar les comunicacions que es presentaràn

a les XIV JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT,

que es faràn a Tirig i Les Coves

aquest cap de setmana.
FOTOS JORNADES 2014


Si voleu vore algunes fotos de les

Jornades d’Estudi del Maestrat,

podeu entrar al Facebook de CEM,

a l’enllaç que teniu a la part dreta d’aquesta mateixa pàgina.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

HOMENATGE A PERE-ENRIC BARREDA EDO - BENASSAL 13-09-2014


El passat dissabte 13 de Setembre, el poble de Benassal i diverses institucions amb les que va col.laborar, van retre un homenatge pòstum, a Pere – Enric Barreda Edo.

El Centre d’Estudis del Maestrat, representat per Joan Ferreres Nos, com a Vicepresident de l’entitat, va estar present a l’acte, i va pronunciar les paraules, que a continuació reproduïm, com a sentit homenatge al nostre company i amic.

L’empremta de Pere-Enric al Centre d’Estudis del Maestrat

L’arribada de Pere-Enric Barreda i Edo (1964-2014) al Centre d’Estudis del Maestrat fou com una finestra d’aire fresc i renovador de les terres de l’Alt Maestrat, en general, i de Benassal, en particular. El rigor cièntífic, la qualitat lingüística i la innovació dels seus treballs fou espectacular. Va influir en molts de nosaltres i en el nivell d’exigència del Centre d’Estudis del Maestrat.  De fet, la relació que va tenir Pere-Enric amb aquesta institució fou quasibé des del moment de la seva fundació. Segons explica Rafa Monferrer, que ens ha facilitat les dades bibliogràfiques per aquest homenatge, va ser Ms. Jesús Miralles, quan es trobaren i conegueren a l’arxiu de Culla, l’any 1983, que Pere-Enric va descobrir el CEM. De tal manera, que al butlletí nº 7, de 1984, apareixia la seva primera aportació, titolada: “Les loes de Carnestoltes de Benassal”.

La seva relació publicista amb el CEM ha tingut dues etapes. La primera que va de 1984 a 1996 i la segona que va del 2008 al 2014. Aquestes etapes les separen uns anys per la seva preparació de professor titular de Filologia de la Universitat de Barcelona, la recerca i publicació dels llibres d’Ares i de Benassal, la seva gran tasca en la Fundació Carles Salvador i també per diferències amb l’staff de la institució d’aquells anys. Malgrat tot, Pere-Enric seguia essent subscriptor i soci amb en nº 476. Va  publicar el 25% de la seva extensa obra al Centre d’Estudis del Maestrat.

En la primera etapa va publicar 27 articles i 4 comunicacions en diferents Jornades d’Història i Cultura del Maestrat. Foren investigacions de temàtica  històrica molt diversa, sobre les viles de Benassal, Ares, Albocàsser, sobre personatges com Ms. Salvador Roig i  la història de  la Font d’en Segures.

La segona etapa, va ser més curta, però força més intensa i productiva.  3 llibres (Cartes de Població del Maestrat, La Inglesuela y su ermita del Cid i Ms. Jesús Miralles, historiador). Quatre articles al butlletí del CEM. 2 comunicacions a les Jornades d’Història. 2 Ponències a Sazadella i Càlig, sobre els seus orígens i les cartes de població del segle XIII. També fou Comissari de les expocions de les Cartes Pobles que va presentar a 25 viles del Maestrat i a la ciutat de Castelló. També va realitzar 8 conferències en diverses viles del Maestrat, promocionades pel CEM i per a commemorar els 750 o 775 aniversari.

El seu retorn i compromís amb el CEM a partir del 2008 participant en la Junta Directiva, en el Consell de Redacció, i sobretot com a publicista i orador, va suposar una gran alegria per tots els membres que el coneixiem i l’estimavem. Ho recordo, en primera persona, perquè vaig ser un dels gestors d’aquella recuperació a Barcelona. Una alegria i admiració que va quedar palesa en la seva ponència de la Salzadella “El Maestrat a la documentació de l’època foral” que va deixar bocabadat a tothom. Llegint aquell treball, encara avui, impressiona la immensa tasca d’investigadora per desenes arxius, que el  doctor i savi professor de la U.B. i honorable benassalenc, havia fet malgrat la seva joventut.

Des del Centre d’Estudis del Maestrat et donem les gràcies per tot el que ens has aportat com a institució, per tot el que ens has ensenyat individualment en diversos arxius i per tot el que hem disfrutat al seu costat, especialment en les sortides culturals que feien tots els estius i que vam començar per Benassal, aquell llunyà 2008. Pere-Enric, “company en la tasca comuna de salvar els mots i la cultura”,  no t’oblidarem.

© Joan Ferreres i Nos. Vicepresident del C.E.M.
Imprimir

CARTELL I PROGRAMA DE LES XIV JORNADES D’ESTUDI DEL MAESTRAT


Vos presentem el Cartell de les XIV Jornades d’Estudi del Maestrat que els dies 3,4, i 5 d’Octubre de 2014, tindràn lloc enguany a les localitats de Tírig i Les Coves de Vinromà.

També tenim ja disponible, el tríptic amb el Programa de les XIV Jornades d’Estudi del Maestrat, on es detallen les activitats i els horaris de les Jornades.

Al tríptic s’inclouen altres informacions relacionades amb les Jornades i la sol-licitud d’ inscripció per a  tots aquells que vullguen gaudir plenament de les Jornades.

Vos agrairïem que fereu la mas ampla distribució d’aquests dos arxius, enviant-los a totes aquelles persones o institucions que puguen estar interessades en les Jornades.

¡ Ens veiem a Tírig – Les Coves !
historiacapero300x500

NOTICIES CEM 31- 07-2014


1)      S’amplia el plaç per la presentació de comunicacions a les XIV Jornades d’Estudi del Maestrat, que es celebraràn els dies 3,4,i 5 d’Octubre de 2014, a les poblacions de Tirig i de Les Coves de Vinromà.

El nou plaç per fer-nos arribar les vostres comunicacions, és el dia 24 de Setembre de 2014, amb la qual cosa, podreu aprofitar també tot el mes de Setembre per a preparar-les.

Vos agairíem que si teniu pensat presentar alguna comunicació, ens ho feu saber l’abans possible, enviant-nos un e-mail, a cemaestrat@gmail.com o acemaestrat@hotmail.es, amb el títol i dues línies amb el contingut de la comunicació, per poder organitzar el temps de les comunicacions durant les Jornades.

 

2)      El próxim dijous, dia 4 de Setembre de 2014, a les 19:00 hores, tindrà lloc a la Biblioteca Municipal de Vinaròs, Plaça de l’Hort dels Escribano,  la inauguració de l’exposició “Cartes de Població del Maestrat” organitzada pel Centre d’Estudis del Maestrat, que fou coordinada pel professor Pere Enric Barreda, i que amb carácter itinerant, ha visitat nombroses poblacions del Maestrat.

L’acte inaugural contarà amb la presència del president del Centre d’Estudis del Maestrat, Ximo Roca Albalat, a més d’altres autoritats locals de Vinaròs.

L’exposició romandrà oberta a la seu de la Biblioteca Municipal de Vinaròs, fins al dia 30 de Setembre de 2014.

 

cartelcartespobles

 

3)      El pròxim dissabte, dia 6 de Setembre de 2014, a les 19:00 hores, tindrà lloc a la seu del Centre d’Estudis del Maestrat, C/ Major nº 3 de Benicarló,  la presentació del llibre “HISTÒRIA DELS CAPERÓ DE TRAIGUERA”, del que es autor, Joan Ferreres Nos, infatigable historiador del Maestrat. El llibre està editat pel CEM, amb la col.laboració del Centre Cultural Traiguerí i de l’Associació dels Jordiencs Absents.

En aquesta obra, s’analitza amb detall 300 anys de la història de 15 generacions de diverses famílies “Caperó” que van arribar a Traiguera procedents de la vila veïna, La Jana, on havien estat repobladors de l’edat mitjana, però després s’estableixen a la “Trayguera Moderna”. Llavors s’emparenten amb altres famílies, més tradicionals i arrelades, com els Bort, Matamoros, Vidal, de Ferreres i Dellà de Traiguera, els Pons de Canet, els Nadal i Miquel d’Ulldecona, els Monserrat de Tortosa, etc. A mesura que anaven millorant el seu estatus econòmic, social i militar van començar els matrimonis amb altres pubills i pubilles notables de Benicarló, d’Ulldecona, Tortosa, Castelló, Vinaròs, etc. Sobretot, quan van adquirir la categoria de cavallers i nobles, a meitat del segle XVII, aprofitant la cojuntura de la “Guerra dels Segadors”.

 

historiacapero300x500
culla1

NOTICIES CEM - 07- 2014


El CEM va visitar dissabte dia 12 de Juliol, les seus de Culla i Catí, de l’Exposició “Pulchra Magistri” organitzada per la Fundació La Llum de les Imatges.

El nostre guía durant la visita va ser el Dr. Arturo Zaragozá Catalán, qui va donar-nos una detallada explicació tant de la rehabilitació dels diferents espais, com de les pintures i escultures que conformen l’exposició  en aqueste dos seus.

Amb aquesta visita, tant sols ens queda per visitar la seu de Vinaròs d’aquesta magnífica exposició.

 

 

cati1

 

Per alta part, el nostre company de la Junta Directiva del CEM, Joan Ferreres Nos, presentarà  aquest mes d’agost, dos noves publicacions sobre les población de Càlig i Canet lo Roig, que están editades per l’editorial Onada.

El dia 1 d’Agost , es presentarà a les 19 h, al Centre de Cultura de Càlig, el llibre“Calig modern (I)”, i al dia següent 2 d’Agost, es presentarà a les 19 h. al tele-club de Canet lo Roig, el llibre “Canet modern (II)”.

Els dos llibres conformen una completa i documentada història d’aquests dos municipis del Maestrat.

Tots els socis i amics del CEM, quedeu convidats a  acudir a les dues presentacions. L’entrada es lluire.

 

calig modern

canet modern